Rusia, ironică la adresa României
Rusia a transmis un mesaj despre România, în aceste zile. Ministerul de Externe rus pare să ironizeze România în ceea ce privește atacurile cibernetice atribuite serviciilor lor secrete.
Kremlinul sugerează că „rănirea” României ar fi un obiectiv dorit pentru orice hacker rus. În același context, el vorbește și despre angajamentul Rusiei față de transparență și cooperare.
Rusia manifestă public un ton disprețuitor față de România. Statul arată o atitudine sarcastică în privința presupuselor atacuri cibernetice ale serviciilor secrete moscovite asupra țării noastre.
„Să rănești România este visul fiecărui hacker rus”, a transmis Ministerul de Externe ale Rusiei.
Această declarație a fost difuzată printr-un comunicat de presă, ulterior preluat și redistribuit de Ambasada Rusiei în România.
„Cu protestele fermierilor nu e încă foarte clar”, au adăugat rușii, care doresc, prin aceste comentarii, să fie amuzanți.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei comentează declarațiile lui Pavel Popescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Conform declarațiilor acestuia, România se confruntă, în medie, cu 35.000 de atacuri cibernetice zilnice. Potrivit lui, majoritatea provin de la hackeri ruși, presupus susținuți de serviciile secrete ale Kremlinului.
Atacurile cibernetice constituie un element integrant al războiului hibrid inițiat de Rusia împotriva României. Este agresiune confirmată oficial în repetate rânduri atât de către toate instituțiile responsabile ale statului român, cât și de către instituțiile europene și ale NATO.
Rusia și-a crescut numărul atacurilor cibernetice împotriva statelor NATO
Conform unui raport emis de Google, în 2022, numărul atacurilor cibernetice provenind din Rusia îndreptate împotriva statelor membre NATO a înregistrat o creștere de 300%, iar în Ucraina s-a observat o creștere de 250%, comparativ cu nivelul înregistrat în 2020 în ceea ce privește atacurile cibernetice atribuite hackerilor ruși.
„Operaţiunile cyber ale atacatorilor susţinuţi de guvernul rus au devenit tot mai puternice în timpul anului 2021, înainte de invazia rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.
În 2022, Rusia şi-a amplificat ţintirea de utilizatori în Ucraina cu 250% în raport cu 2020. Ţintirea de utilizatori din ţări membre ale NATO a crescut cu peste 300% în timpul aceleiaşi perioade.
Este clar că (tehnologia) cyber va juca acum un rol integrat în conflictele armate viitoare, în sprijinul formelor tradiţionale de război”, potrivit raportului societăţii de securitate cibernetică Mandiant, preluată recent de Google Cloud pentru a fi integrată în Grupul de Analiză a Ameninţărilor (TAG).
Site-urile care au fost compromise, războiul informațional, sabotajul infrastructurilor critice și activitățile de spionaj constituie întregul arsenal cyber folosit de cele două tabere încă de la începutul conflictului armat din Europa de Est.
Cu toate acestea, până în prezent, impactul acestor acțiuni nu este foarte evident și nu a influențat în mod semnificativ desfășurarea luptelor pe teren.
„Hackerii pro-ruși au utilizat softuri rău intenţionate distrugătoare pentru a perturba şi degrada capacităţile militare şi guvernamentale ale Ucrainei.
Am observat mai multe atacuri cibernetice distructive în Ucraina în timpul primelor luni ale lui 2022 decât în opt ani precedenţi”, scrie în acel raport.