Rusia a oferit un răspuns, printr-un documentar, la cererile constante ale României pentru recuperarea tezaurului de la Moscova. Documentarul a fost realizat de Zvezda, televiziunea armatei ruse.
Concluzia la care s-a ajuns ar fi că nu există niciun tezaur de returnat. Ba mai mult, Rusia consideră că România are o datorie față de aceasta.
Această reacție vine în contextul în care, cu aproximativ o lună în urmă, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat intenția de a iniția un lobby internațional. Acesta urma să se producă în organizarea mai multor evenimente.
Acțiunile ar urma să reafirme dreptul României asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917.
Rusia susține că România avea o datorie către URSS
În septembrie 1965, delegația română, condusă de Nicolae Ceaușescu, a cerut returnarea Tezaurului românesc aflat la Moscova de aproape 50 de ani. Leonid Brejnev a negat existența aurului, susținând că România datorează Uniunii Sovietice 274 de tone de aur și 300 de milioane de dolari încă din 1917.
În documentar se spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a acuzat România de pagube mari, plătind simbolic despăgubiri. Până în 1986, URSS a transferat aproximativ 64 de tone de aur către România. Potrivit documentelor de arhivă, România ar avea o datorie către URSS.
Rușii apreciază că ne-am recuperat operele de artă
Partea rusă susține că România și-a recuperat operele de artă și valorile istorice și că aurul a fost inclus în despăgubirile românești către URSS. Brejnev și partea rusă considerau că România este în datorie față de URSS.
„Partea rusă este în continuare convinsă că în perioada sovietică România și-a recuperat toate operele de artă și valorile istorice.
În ceea ce privește aurul, valoarea acestuia a fost inclusă în suma despăgubirilor românești, datorate URSS după cel de-al Doilea Război Mondial. Din documentele de arhivă rezultă că, în general, România încă avea o datorie față de Uniunea Sovietică. (…)
Toate dovezile sunt acolo, că România este datoare față de noi”, se spune în documentar, conform Digi24.
Mugur Isărescu face demersuri pentru recuperarea Tezaurului
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că în acest an, instituția a urmărit organizarea unei serii de evenimente. Ele au scopul de a reafirma, mai ales la nivel internațional, dreptul de creanță al României asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917. Mugur Isărescu a spus că e un drept considerat valabil din punct de vedere istoric și juridic.
Guvernatorul a subliniat că principala preocupare a BNR a fost să aducă la cunoștința publicului documentele deținute referitoare la această problemă. Acestea sunt documente originale. El a arătat că, la început, au fost chiar contestate că ar fi originale.
Acestea au fost reunite într-un dosar special păstrat în seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Dosarul a fost transmis din mână în mână, de la un guvernator la altul. S-a întâmplat începând cu anul 1922, inclusiv în perioada comunistă.
Aurul a rămas la Moscova, explică Cristian Pîrvulescu
Cristian Pîrvulescu, politolog, a subliniat că Uniunea Sovietică și, ulterior, Rusia, condusă de lideri precum Elțîn și Putin, au refuzat constant să recunoască o eventuală datorie către România. Pîrvulescu a evidențiat momentul cheie din timpul Primului Război Mondial.
Atunci, autoritățile române au transferat aurul Băncii Naționale a României în Rusia, în timp ce aceasta era aliată. Ulterior aurul a fost confiscat de bolșevici în urma Revoluției Ruse din 1917.
Politologul a argumentat că România nu avea datorii față de Rusia. El a spus că confiscarea aurului a fost o acțiune malefică din partea bolșevicilor, care nu a fost contestată în mod constant de România. Deși unele părți din Tezaur au fost recuperate, aurul a rămas în Rusia.
Semn de importanță că reacționează la afirmațiile lui Mugur Isărescu
„Am reușit să recuperăm Cloșca cu Puii de Aur, o parte din Tezaur, din operele de artă, dar, în continuare, aurul a rămas acolo”, a comentat acesta.
Pîrvulescu a menționat că, după Al Doilea Război Mondial, România a suferit sub influența economică a URSS, plătind datorii uriașe, inclusiv cu resurse precum petrolul său. În opinia sa, Rusia aruncă acum o jignire spunând că România nu și-ar fi plătit datoriile.
De asemenea, el a comentat că este un semn de importanță faptul că Rusia a răspuns la afirmațiile lui Mugur Isărescu, deși nu este probabil să recupereze Tezaurul de la actualul regim rus, iar viitorul este incert în această privință.