În noaptea de 29 spre 30 iunie 2022, forțele ruse au părăsit brusc Insula Șerpilor, locație strategică din Marea Neagră, aflată la 45 de kilometri de granița cu România. Oficial, ar fi fost un „gest de bunăvoință”, a spus Guvernul de la Moscova, însă presa din Ucraina neagă totul și ne explică de ce.
„După o nouă operațiune a armatei ucrainene, militarii ruşi şi-au evacuat în grabă restul garnizoanei de pe Insula Șerpilor, conform Comandamentului de Sud al forțelor ucrainene”, anunță cotidianul „Den”.
Acest lucru vine ca o surpriză pentru majoritatea observatorilor, care au ochii aţintiţi asupra evoluției luptelor grele din Donbas, în special în jurul oraşului Lisiceansk. Și totuși, susține site-ul de știri Novini, „epopeea de patru luni din jurul Insulei Șerpilor s-a încheiat – Flota Mării Negre și garnizoana rusă au suferit o înfrângere decisivă în vecinătatea insulei”.
Dar „de ce ideea rușilor să se agațe de insulă a fost condamnată de la început?” Motivul, crede Novini, este evident. Ar fi „pur și simplu imposibil să te repliezi acolo. Din cauza calcarului – nu există apă potabilă, este imposibil să sapi adăposturi serioase, să desfășori rezerve de materiale și echipamente”.
„Dar Statul Major rus a sperat, prin confiscarea acestei ‘stânci’ pe 24 februarie, să poată controla Delta Dunării, să creeze o bază pentru monitorizarea navelor în marea liberă, să efectueze lovituri în profunzime pe teritoriul ucrainean”.
Armata Rusiei a pierdut pe plan operațional în bătălia de pe Insula Șerpilor
Rușii „mizau pe faptul că sistemele Panţir S1 și Tor M-2 ar putea distruge ucrainenele Smertch și Tochka” cu rază lungă. Kievul ar fi avut atunci doar „artilerie din epoca sovietică incapabilă să ajungă pe insulă”, care se află la 45 de kilometri de Delta Dunării și la 51 de kilometri de cel mai apropiat port ucrainean, Vâlcov.
Ei „au desfăşurat pe insulă un post de ghidare aerian, o stație radar și mijloace antiaeriene care, credeau ei, ar putea contracara eficient dronele de lovitură Bayraktar și aeronavele de asalt ucrainene”. Mai mult, „la 70 de kilometri de coastă, pe platformele de extracție a gazelor furate din Ucraina, au instalat sisteme de supraveghere radiotehnică, contramăsuri electronice și o stație radar Neva”.
Astfel, „au avut ‘ochi’ să observe activitățile de comunicații protejate, activarea radarelor, decolarea avioanelor și puteau încerca să orbească dronele ucrainene”.
Deja slăbiți de distrugerea navei amiral Moskva în aprilie, „rușii au pierdut pe plan operațional când ucrainenii au tras cu rachete asupra platformelor”, dintre care una „a ars timp de patru zile”.
„Loviturile noastre combinate ale mai multor lansatoare de rachete, rachete Tochka și de artilerie de 155 mm au crescut constant, iar sistemele Panţir nu pot neutraliza obuzele. Radarul insulei a fost eliminat, apoi a venit rândul sistemelor Panţir”.
Supuse constant atacurilor ucrainene, forțele ruse au căutat să stea cât mai mult timp, dar par să fi decis în sfârșit să arunce prosopul. „Rezultat – susține Novini – mai multe incendii pe stâncă și declarația Ministerului Apărării al Federației Ruse, care susține că garnizoana rusă a părăsit Insula Șerpilor în urma unui gest de bunăvoință”. Acesta ar trebui să arate că Moscova este de acord să faciliteze transferul cerealelor din portul Odesa.
Există șanse ca armata rusă să se retragă și din orașul Bug, Cernihiv și vecinătatea regiunii Harkov
Pentru Novini, „este foarte probabil să fie același gest de bunăvoință ca în apropierea Kievului, în oraşul Bug din sud, în Cernihiv și în vecinătatea Harkovului”.
Cu toate acestea, în timpul bătăliei de pe Insula Șerpilor, „Flota rusă a Mării Negre a suferit cele mai mari pierderi de la al Doilea Război Mondial. Câteva tunuri autopropulsate de 155 mm, câteva drone turcești și lansatoare de rachete i-au forțat pe cei care pretindeau că împing NATO înapoi la limitele anilor 1990 să fugă noaptea, abandonând echipamentul militar” .
În partea autorităților ucrainene, știrea ajută la vindecarea rănilor din ultimele zile, precum drama centrului comercial Kremenciuk sau dificultățile din Donbas. Iar tonul este ironic.
Astfel, consilierul Președinției Oleksii Arestovici amintește că Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului, a declarat într-un tweet din 25 februarie: „Ai noștri au pus mâna pe Insula Șerpilor. Această insulă din Marea Neagră joacă un rol cheie în geografia sacră […]. Acolo se află cel mai vechi sanctuar al lui Apollo. Cine controlează Insula Şerpilor controlează cursul istoriei lumii”.
Arestovici comentează acest tweet în acești termeni: „Ca un gest de bunăvoință, forțele militare ale Federației Ruse au renunțat la controlul asupra cursului istoriei mondiale”.
Cât despre Olekisii Danilov, șeful Consiliului Național de Apărare și Securitate (RNBO), citat de „Ukrainska Pravda”, s-a mulțumit să încarce o fotografie cu el pe Facebook, datând din 2021, unde îl vedem cu binoclu, întrebând: „Unde este Sevastopolul nostru?”, relatează săptămânalul francez COURRIER INTERNATIONAL.