Rusia s-ar putea amesteca în problemele dintre Azerbaidjan și Armenia. Îngrijorarea venită direct de la Washington

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia.

Washingtonul a îndemnat ambele părți implicate în conflict să înceteze ostilitățile după ce luptele au izbucnit în apropierea graniței dintre cele două țări.

„Dacă Rusia încearcă într-un fel sau altul să agite apele, să creeze o distragere a atenției de la Ucraina, este un lucru care ne îngrijorează întotdeauna”, a declarat Blinken reporterilor la un eveniment din Indiana, adăugând că Rusia ar putea, de asemenea, să își folosească influența în regiune pentru a ajuta la „calmarea apelor”.

Putin face apel la calm în timp ce Azerbaidjanul și Armenia se ciocnesc în cele mai grave lupte din 2020 încoace

Cel puțin 49 de soldați armeni și un număr nedeclarat de azeri au fost uciși marți în cele mai sângeroase lupte dintre Azerbaidjan și Armenia de la războiul din 2020, ceea ce l-a determinat pe președintele rus Vladimir Putin să facă apel la calm.

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc pentru reluarea luptelor care au început peste noapte în mai multe puncte de la granița lor, ceea ce a ridicat temerile privind un nou conflict major în fosta Uniune Sovietică, în timp ce armata Rusiei este blocată în Ucraina.

Rusia are trupe de menținere a păcii în zona de conflict azer-armeană, în calitate de garant al unui acord care a pus capăt, în urmă cu doi ani, unui război de șase săptămâni pentru enclava disputată Nagorno-Karabah.

Erevanul a declarat că Azerbaidjanul a bombardat orașele din apropierea graniței, inclusiv Jermuk, Goris și Kapan, forțându-l să răspundă. Baku a declarat că unitățile de sabotaj armenești au încercat să mineze pozițiile azere și au început tirurile.

„Este dificil de supraestimat rolul Federației Ruse, rolul lui Putin personal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru reporteri.

„Președintele, în mod firesc, depune toate eforturile pentru a ajuta la detensionarea tensiunilor la graniță.”

Statutul Rusiei a fost subminat

Războiul din Ucraina a subminat statutul Rusiei de garant al securității în regiune, lăsând Azerbaidjanului posibilitatea de a emite mai multe pretenții, potrivit lui Laurence Broers, membru asociat la Programul Rusia și Eurasia al think tank-ului Chatham House.

Azerbaidjanul, care este legat din punct de vedere politic și cultural de Turcia, a obținut câștiguri teritoriale semnificative în 2020, recuperând terenuri pe care le pierduse în favoarea etnicilor armeni într-un război anterior din Nagorno-Karabah, cu 30 de ani în urmă.

„Din februarie, asistăm, de asemenea, la prăbușirea reputației Rusiei ca patron al securității și furnizor de securitate în regiune”, a spus Broers. „Acest lucru a creat o fereastră de oportunitate pentru Azerbaidjan, reamintind că rezultatul celui de-al doilea război din 2020 a lăsat treburi neterminate.”

CSTO, o alianță militară condusă de Rusia și formată din foste state sovietice, care include Armenia, dar nu și Azerbaidjanul, s-a reunit marți pentru a discuta situația.

Turcia și-a reiterat sprijinul pentru aliatul său, ministrul apărării, Hulusi Akar, citat de ministerul său, afirmând că Turcia „va continua să fie alături de el (Azerbaidjan) în cauzele sale juste”.

„Responsabilitatea pentru provocare, ciocniri și pierderi aparține conducerii politico-militare a Armeniei”, a declarat ministerul de externe al Azerbaidjanului. „Orice acțiuni împotriva integrității teritoriale și suveranității Republicii Azerbaidjan vor fi prevenite cu hotărâre”, scrie Reuters.