Kremlinul a anunțat luni, 21 noiembrie, că nu discută despre chemarea mai multor soldați ruși pentru a lupta în Ucraina printr-o a doua rundă de mobilizare. Amintim că Rusia a chemat peste 300.000 de rezerviști pentru a sprijini ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, într-o campanie de mobilizare controversată lansată în septembrie.
Măsura a determinat sute de mii de bărbați ruși să fugă din țară pentru a evita să fie recrutați și a declanșat cele mai mari proteste anti-Kremlin din întreaga țară de când Moscova și-a trimis trupele în februarie.
Dimitri Peskov neagă orice fel de nouă mobilizare a soldaților ruși
Președintele Vladimir Putin a declarat că a pus capăt campaniei de mobilizare la sfârșitul lunii octombrie, dar nu a revocat un decret oficial care oferă baza legală pentru recrutare – o decizie care a provocat îngrijorare în rândul unora care spun că Kremlinul își păstrează opțiunile deschise pentru o viitoare rundă de convocări.
Întrebat de reporteri dacă Rusia plănuiește o nouă rundă de mobilizare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat totul.
„Nu pot vorbi în numele Ministerului Apărării, dar nu există discuții la Kremlin despre acest lucru”, a declarat Dimitri Peskov, potrivit Reuters.
Bombardament la centrala nucleară Zarapojie
De asemenea, Dimitri Peskov a mai declarat luni că este îngrijorat de ceea ce a spus că sunt bombardamente repetate ale Ucrainei asupra centralei nucleare Zarapojie și a cerut puterilor globale să se asigure că Kievul încetează atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Centrala nucleară ucraineană Zarapojie, care se află sub control rusesc, a fost zguduită duminică de bombardamente, atrăgând condamnarea organismului de supraveghere nucleară al ONU, care a declarat că astfel de atacuri riscă un dezastru major.
„Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorarea noastră. Facem apel la toate țările lumii să își folosească influența pentru ca forțele armate ucrainene să înceteze să mai facă acest lucru”, le-a spus Dimitri Peskov reporterilor.
Cele două țări aflate în conflict se acuză reciproc. Astfel, Ucraina spune că Rusia a fost cea care a bombardat centrala nucleară de la Zarapojie
Bombardarea repetată a centralei din sudul Ucrainei a stârnit îngrijorare cu privire la potențialul unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.