Răsturnare de situație în plin război. Un anunț de ultimă oră a venit chiar acum din Rusia. Kiril Stremusov, adjunct al şefului Administraţiei Militare-Civile anunță că regiunea ucraineană Herson, care este deja controlată de Rusia a început să exporte cereale din Ucraina recoltate anul trecut.

Totodată, el a subliniat faptul că există loc suficient pentru depozitarea recoltei, în ciuda cerealelor deja existente, scrie Reuters. 
„Avem loc pentru a depozita (noua recoltă), chiar dacă avem o mulţime de cereale aici. Acum oamenii o scot parţial, după ce au făcut aranjamente cu cei care o cumpără din partea rusă”, a spus Kiril Stremusov, adjunct al şefului Administraţiei Militare-Civile.

În același timp oficialul rus a mai adăugat că se mai lucrează și la furnizarea de seminţe de floarea-soarelui către fabricile de procesare locale şi ruseşti.

Ucraina acuză Rusia de furt de cereale

Menționăm faptul că aceste confirmări vin după ce Ucraina a tras deja un semnal de alarmă în acest sens. Mai mulți oficiali spuneau că Rusia fură grânele din teritoriile pe care a ajuns să le controleze după mai bine de trei luni de la declanșarea războiului.

În timp ce Moscova exportă cerealele din Ucraina, la nivel european și inclusiv în România se preconizează o criză a cerealelor. Ministrul de Externe din România avertiza în legătură cu aceste aspecte săptămâna trecută.

El preciza atunci că actuala criză alimentară este stimulată de războiul din Ucraina, având în vedere perturbarea sezonului agricol. Totodată, acesta făcea referire și la o criză a cerealeler în următoarea perioadă.

„Cred că acesta este unul dintre efectele multidimensionale ale războiului rusesc în Ucraina. Criza alimentară este „stimulată” de acest război, din cauza blocadei din faţa portului Odesa în principal, dar şi din cauza faptului că foarte multă populaţie a fost strămutată în Ucraina, deci sezonul agricol a fost perturbat.

România ajută Ucraina în exportul de cereale

Acest lucru creează o mulţime de probleme, nu numai pentru ţările vecine, ci şi pentru multe alte ţări care au nevoie de aceste cereale”, a declarat Aurescu.

Ministrul de Externe mai preciza atunci că România încearcă să ajute Ucraina să trimită cerealele prin sistemul feroviar român și că mai multe tone de cereale au ajuns în ultimele săptămâni în țară.

„Noi primim cereale prin sistemul nostru feroviar, de exemplu, prin Portul Galaţi pe Dunăre, care este unul dintre cele mai mari porturi româneşti pe acest fluviu, şi apoi, de la această destinaţie pe Dunăre, în Portul Constanţa, care este cel mai mare port din Marea Neagră. Şi pot să vă informez că, deja în ultimele săptămâni, peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din Portul Constanţa spre alte destinaţii”, mai declara Bogdan Aurescu.