Rusia scrie știri false despre România
Cei din Rusia scriu știri false despre România! De exemplu, pe canalul de Telegram „Intel Slava Z” (care acoperă conflicte geopolitice și știri importante din lumea largă) scrie că un incendiu s-ar fi produs lângă județul Brașov, în comuna Prejmer. În depozitul care ar fi ars, susţin ruşii, ar fi fost depozitate drone, echipamente militare şi medicamente destinate Ucrainei. Toate aceste informaţii sunt însă false.
„În această seară, în suburbiile orașului românesc Brașov, un incendiu major a izbucnit într-un depozit al companiei Evroteks, unde erau depozitate UAV-uri, ECHIPAMENTE MILITARE și MEDICAMENTE pregătite pentru expedierea în Ucraina.
Incendiul s-a extins pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați. La stingerea incendiului sunt implicate 12 echipaje de pompieri. Incendiul nu a fost încă complet localizat”, au scris rușii.
Prima reacție a autorităților române
Conform newsbv.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, lt. col. Ciprian Sfreja, a dat asigurări că informațiile respective sunt niște minciuni și că nu a existat nicio intervenție în zonă. Primarul Prejmerului, Mihai Apafi, la rândul său, a spus că nici formația voluntară de pompieri nu a fost solicitată.
De altfel, firma unde ar fi avut loc evenimentul, Evroteks, nu există în realitate. O firmă similară din parcul industrial Prejmer poartă numele de Eurotex, însă este un simplu depozit de haine second-hand.
În mediul online, circulă mai multe fake news-uri despre România
Un alt fake news care circulă în mediul online spune că România ar fi vinovată pentru foametea din Moldova Sovietică dintre anii 1946-1947. Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, spune că România ar fi scos din regiune tehnica și inventarul agricol, Oficialul moldovean Igor Grosu susține, la rândul său, că acele evenimente tragice ar putea fi declarate drept genocid.
Din fericire, însă, România face progrese în ceea ce privește educarea populației privind dezinformarea. În cadrul proiectului „Youth Media Literacy Boost”, tinerii din județul Argeș învață despre importanța educației media și a combaterii fenomenului fake news (știri false) prin crearea unei rețele de 20 de tineri ambasadori care să-i ajute pe ceilalți să-și dezvolte abilități media și de gândire critică pentru a deveni cetățeni informați, capabili să interacționeze critic și responsabil cu platformele media.