“Dacă spunem că potenţiala ameninţare vine de pe urma proliferării rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, atunci să construim un sistem care să reacţioneze la astfel de ameninţări”, a afirmat Antonov într-un interviu la postul de radio Eho Moskvî, comentând rezultatele recentei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO de la Bruxelles.
În opinia sa, principala bază antibalistică ar trebui să fie desfăşurată în sudul şi nu în nord-estul Europei, deoarece, în conformitate cu declaraţiile făcute de SUA şi NATO, o ameninţare potenţială cu rachete vine din sud.
“Dacă ameninţarea vine din sud, de ce se târăsc ei spre frontiera nord-vestică a Rusiei, unde se află bazele noastre de rachete?”, s-a întrebat retoric Antonov, probabil referindu-se la baza aeriană a SUA din Polonia, unde sunt staţionate avioane F-16, dar care nu are legătură cu sistemul antirachetă.
În acelaşi timp, Rusia şi NATO evaluează diferit potenţialul de rachete al Iranului, a afirmat ministrul adjunct al apărării, în opinia căruia capacitatea Iranului de a achiziţiona rachete de ultima oră în condiţiile embargoului actual este extrem de redusă.
Republica Islamică nu are intenţia de a ataca ţările Uniunii Europene, a mai spus ministrul rus, în contextul în care SUA susţin că preconizatul scut antirachetă pe care doresc să-l instaleze în Europa este îndreptat exclusiv împotriva Iranului.
Rusia susţine crearea unui sistem de apărare antirachetă comun cu NATO. Însă Alianţa Nord-Atlantică este de părere că ar trebui să existe două sisteme independente de apărare antibalistică, notează Interfax.