Luni, Statele Unite au împiedicat Rusia să plătească deținătorilor datoriei sale suverane peste 600 de milioane de dolari din rezervele înghețate deținute la băncile americane, spunând că Moscova trebuie să aleagă între a-și goli rezervele de dolari pe plan intern și intrarea în incapacitate de plată, transmite Reuters.
Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe de când a renunțat la plățile datorate după Revoluția bolșevică din 1917, dar obligațiunile sale au redevenit un punct fierbinte în criza diplomatică și în schimbul de sancțiuni între Moscova și capitalele occidentale.
„Acest lucru accelerează calendarul în jurul momentului în care Rusia nu mai are spațiu în ceea ce privește dorința și capacitatea de plată”, a declarat un manager de fonduri care deține una dintre obligațiunile care trebuie plătite luni.
Kremlinul a declarat că va continua să își plătească datoriile
„Rusia are toate resursele necesare pentru a-și plăti datoriile … În cazul în care această blocadă continuă și plățile destinate serviciului datoriei sunt blocate, aceasta (viitoarea plată) ar putea fi făcută în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Moscova a reușit să efectueze o serie de plăți de cupoane în valută pentru unele dintre cele 15 obligațiuni internaționale ale sale, cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, aflate în circulație înainte ca Statele Unite să oprească astfel de tranzacții.
În timp ce sancțiunile au înghețat aproximativ jumătate din cele 640 de miliarde de dolari din rezervele de aur și valută ale Rusiei, țara primește în continuare miliarde de dolari din exportul de țiței și gaze.
Rusia a trebuit să plătească în ruble
Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat miercuri că a fost nevoit să plătească ruble deținătorilor de euroobligațiuni denominate în dolari cu scadența în 2022 și 2042, deoarece o bancă străină a refuzat să proceseze un ordin de plată de 649 de milioane de dolari către deținătorii datoriei sale suverane.
Ministerul de Finanțe a declarat că banca străină, al cărei nume nu a fost menționat, a respins ordinul Rusiei de a plăti cupoanele pentru cele două obligațiuni și, de asemenea, nu a procesat plata unei euroobligațiuni cu scadența în 2022.
Capacitatea Rusiei de a-și îndeplini obligațiile legate de datorie este în centrul atenției după ce sancțiunile radicale ca răspuns la ceea ce Moscova numește „o operațiune militară specială” în Ucraina au înghețat aproape jumătate din rezervele sale și au limitat accesul la sistemele de plată globale.
Statele Unite au vizat miercuri băncile și elita din Rusia cu o nouă rundă de sancțiuni, ca răspuns la ceea ce președintele Joe Biden a numit drept „crime de război majore” comise de forțele rusești în Ucraina.