Experții spun că este imposibil, la doar câteva luni de la începutul războiului, să se cuantifice impactul conflictului din Ucraina asupra tinerilor ruși. Dar, susțin ei, generația care a crescut sub Vladimir Putin se confruntă acum cu o Rusie complet diferită de cea în care a crescut, potrivit Insider.
De la invadarea Ucrainei, multinaționalele au părăsit în masă Rusia, în timp ce sancțiunile impuse de marile economii mondiale se intensifică. Între timp, au loc schimbări în universitățile ruse care fac tot mai dificilă posibilitatea ca studenții ruși să urmeze studii superioare în altă parte.
„Intrăm într-adevăr într-un fel de teritoriu neexplorat”, a declarat pentru Insider Hassan Malik, analist la compania de consultanță în managementul investițiilor din Boston, Loomis Sayles.
„Generația Putin” a crescut cu McDonald’s și Instagram, dar acum nu le mai are
Denumit de unii „Generația Putin”, acest grup de tineri care acum au vârste între 17 și 25 de ani, a crescut cunoscând un singur președinte al Rusiei, potrivit Centrului Wilson. Acești tineri au crescut mâncând la McDonald’s, urmărind cele mai noi filme de la Hollywood și postând pe Facebook și Instagram. Acum, după invadarea Ucrainei de către Rusia, nu mai pot face asta.
Experții au explicat pentru Insider cât de greu va fi pentru tinerii ruși să-și găsească un loc de muncă sau să studieze afară.
Multinaționalele au plecat, limitând oportunitățile
Ca în multe alte țări, valoarea unei educații bune în Rusia este dată de faptul că poate deschide porți angajatorilor autohtoni, dar și companiilor multinaționale care oferă angajaților oportunități de a intra, în mod liber, pe piața muncii din Europa. Aceste ferestre se închid acum pentru tinerii ruși.
„Numeroase corporații multinaționale au promis cariere stabile, în care se poate avansa pe merit, după un model capitalist occidental”, a declarat Andrew Lohsen, membru în ”Programul Europa, Rusia și Eurasia” la Centrul pentru Strategie și Studii Internaționale. „Acele oportunități se epuizează pe măsură ce toate aceste companii părăsesc Rusia, iar cele care au promis salarii mari încep să fie blocate de sancțiuni”, explică el.
Petrolul, gazele și IT-ul, sectoarele în care multinaționalele părăsesc țara
Lohsen a menționat petrolul, gazele și IT-ul ca fiind sectoarele în care multinaționalele părăsesc țara, lăsând un viitor plin de incertitudine pentru cei care ar vrea să se angajeze. La începutul lunii, giganții tehnologici americani IBM și Microsoft au concediat sute de angajați în Rusia, în condițiile în care companiile ieșeau de pe piață.
Așa că mulți angajați ruși din domeniul tehnologiei au plecat deja din țară. În timp ce mulți au plecat de teama de a nu fi recrutați pentru a lupta în Ucraina, unii au spus că au ales să nu mai stea în Rusia din pricina impactului sancțiunilor asupra locurilor de muncă.
În aprilie, Banca Mondială a declarat că economia Rusiei urmează să se contracte cu 11,2% în 2022, marcând cea mai gravă contracție economică din ultimele trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
O revoltă politică, puțin probabilă chiar dacă rușii sunt nemulțumiți
Moscova a intensificat propaganda în ultimii ani pentru a promova o structură de sus în jos, statul, armata și biserica aflându-se în centrul societății ruse, a spus Lohsen. Pe lângă mass-media, care este în mare parte controlată de stat sau legată de Kremlin, astfel de mesaje ar putea distrage atenția populației de la dificultățile economice iminente, a adăugat el.
Există puține indicii că ceva se va schimba din punct de vedere politic, chiar dacă există insule de disidență, a apreciat Malik.
„O revoluție este mai probabilă într-o democrație decât într-o autocrație, pentru că în prima poți avea alegeri”, a declarat el pentru Insider. Condițiile economice din fosta Uniune Sovietică erau mai proaste decât sunt acum în Rusia, dar nimic nu s-a schimbat acolo timp de zeci de ani, a adăugat el.