Rusia se revoltă: Vrem demobilizare totală! Lovitură pentru Putin

Vladimir Putin

SURSA FOTO: Dreamstime

Femeile din Rusia se revoltă! Acestea i-au transmis un mesaj tranșant liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Ce îi solicită președintelui rus?

Femeile din Rusia se revoltă

Un grup de femei din Rusia se revoltă față de războiul Rusiei din Ucraina. Ele au un mesaj tranșant pentru Vladimir Putin: „Aduceți-ne bărbații înapoi din Ucraina”.

„Vrem demobilizare totală. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”, spune una dintre femei la începutul discursului de nouă minute. „Suntem mulți, iar numărul nostru nu va face decât să crească”, adaugă aceasta, potrivit The Guardian.

Femeia se numește Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani, și este unul dintre liderii neoficiali ai unei mișcări populare nou apărute, care a luat amploare în Rusia în ultimele săptămâni.

Ele sunt soțiile și mamele unora dintre cei 300.000 de bărbați ruși care au fost recrutați în septembrie 2022, într-o perioadă critică pentru Kremlin, când avea nevoie să își consolideze numărul de trupe după ce Ucraina a recucerit porțiuni de teritoriu în sudul și nordul țării.

Mai mult de un an mai târziu, cu cei dragi lor încă pe câmpul de luptă, multe femei organizează proteste publice și scriu scrisori deschise în care iau în discuție narațiunea oficială potrivit căreia sunt necesare trupe mobilizate în războiul Rusiei din Ucraina.

„De ce ar trebui ca bărbații noștri care au dus o viață pașnică să meargă în Ucraina?” spune Andreeva, care locuiește la Moscova. „Dacă guvernul nostru a decis să atace o țară mai mică, lăsați armata să lupte, dar lăsați-i pe oamenii noștri în pace”.

Rusia are o istorie a protestelor conduse de femei în timpul războiului

Soțiile și mamele au condus o mișcare anti-război în timpul primului conflict cecen din 1994, care a contribuit la schimbarea opiniei publice împotriva conflictului și a jucat un rol în decizia Kremlinului de a opri luptele.

Femeile au fost organizate în grupuri bine conduse, cum ar fi Comitetul mamelor soldaților din Rusia (CSM), care avea sute de centre regionale în întreaga țară și, în mod crucial, mesajul lor a fost difuzat la televiziunea rusă într-o perioadă în care mass-media nu era pe deplin subordonată statului.

Însă, de la preluarea puterii de către Vladimir Putin în 1999, autoritățile ruse au luat măsuri sistematice pentru a desființa mișcările de bază, preluând în același timp și mijloacele de informare independente care le-ar putea oferi o platformă.

După invazia la scară largă din Ucraina, Kremlinul a mers mai departe, criminalizând efectiv toate vocile anti-război și aplicând pedepse severe rușilor obișnuiți chiar și pentru mici acte de protest civil împotriva invaziei.

Andreeva comunică cu alte soții, surori și mame de soldați pe Telegram, una dintre puținele platforme care mai găzduiește opinii independente. Cea mai mare parte a activității lor este coordonată pe canalul Put Domoy (Drumul spre casă), care a adunat peste 35.000 de membri de la înființarea sa în septembrie. Ea spune că nu se teme pentru că este sătulă de război.