"Mă bucur să vă informez că preşedintele Vladimir Putin a decis că Rusia va participa la capitalul Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructuri (AIIB)", a spus Şuvalov la forumul din Boao, în insula meridională Hainan, citat de Ria Novosti.
Proiect dezvăluit în octombrie 2014, noua bancă de dezvoltare AIIB – care ar urma să aibă sediul la Beijing şi să fie dotată cu un capital iniţial de 50 miliarde de dolari – este criticată de Washington, care domină din punct de vedere istoric instituţiile internaţionale de finanţare şi a rămas surprins de iniţiativa chineză.
Aliaţi istorici ai Statelor Unite – Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi, în această săptămână, Coreea de Sud – au cerut să adere la această bancă al cărei obiectiv va fi să finanţeze lucrări de infrastructură în Asia, cu un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 46 miliarde de euro).
Rusia îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a se apropia de China, în special din cauza embargoului economic impus de puterile occidentale pentru rolul Moscovei în conflictul ucrainean.
"Suntem fericiţi că avem oportunitatea de a consolida cooperarea între China şi Uniunea Economică Eurasiatică ", a adăugat Igor Şuvalov, referindu-se la zona de liber schimb creată sub impulsul lui Putin între Rusia, Kazahstan, Armenia şi Belarus şi intrată în vigoare în luna ianuarie.
China se interesează, la rândul ei, de vastele resurse de hidrocarburi ale Rusiei, care suferă din cauza scăderii preţurilor petrolului.
SURSA: Agerpres