Ministrul rus al dezvoltării economice, Aleksei Uliukaev, a declarat marţi - într-un interviu pentru BBC - că izolarea actuală a Rusiei nu are nimic bun, dar pe termen lung sancţiunile internaţionale ar putea conduce la un efect pozitiv, potrivit BBC în limba rusă.
'Vedeţi, chiar şi atunci când încercaţi să combateţi muşte (cu insecticid), la început situaţia pentru ele este gravă. Dar apoi ele se adaptează pentru a supravieţui chiar şi în atmosfera otrăvită. Astfel există rezultate pe termen scurt ale sancţiunilor şi pe termen lung', a afirmat Uliukaev în emisiunea 'Hard Talk'.
În opinia sa, devalorizarea forţată a rublei ruseşti, produsă anul trecut, a afectat puternic populaţia ţării, dar în cele din urmă ar putea avea un efect benefic asupra stării economiei ruse.
'Unul dintre rezultatele pe termen lung – o dinamică pozitivă a monedei naţionale. La început avem scăderea preţurilor la petrol, iar apoi sancţiuni, împreună ele devin o cauză a devalorizării monedei naţionale', a afirmat ministrul rus. 'Desigur, ne-am dori relaţii mai bune cu Occidentul. Înainte, volumul schimburilor comerciale se ridica la mai mult de 200 miliarde de euro (pe an), iar acum cu 100 de miliarde mai puţin', a indicat Uliukaiev, subliniind că la aceasta se mai adaugă şi problema legată de accesul la pieţele globale de capital. 'Companiile noastre nu-şi mai pot refinanţa datoriile, ele trebuind să le achite în conformitate cu graficul existent. Aceasta este şi cauza scurgerilor de capital de pe piaţa rusă', explică el.
În acest an, conform estimărilor sale, exodul de capital din Rusia va ajunge între 90 de miliarde şi 100 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, ministrul rus nu consideră răcirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană, principala cauză a problemelor din economia rusă, care, conform datelor Băncii Mondiale, a scăzut cu 2,7% în acest an. În acest sens, el evocă probleme structurale şi instituţionale care s-au acumulat în decursul mai multor ani în economia Rusiei.
În luna mai, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit perspectivele pentru economia rusă. Pentru 2016, FMI anticipează o creştere economică a Rusiei cu 0,2%, deşi invocase anterior o scădere a Produsului Intern Brut cu 1,1%.
Rusia face obiectul unor sancţiuni occidentale ca urmare a anexării Crimeii în martie anul trecut şi a conflictului armat din estul Ucrainei. SUA şi aliaţii lor din G7 sunt dispuse să impună sancţiuni suplimentare semnificative împotriva Rusiei, dacă va fi nevoie de un răspuns la acţiunile agresive ale acesteia în estul Ucrainei, a declarat pentru Bloomberg o sursă din cadrul Trezoreriei americane. În ajun, secretarul Trezoreriei SUA, Jack Law, a avut o întrevedere, la Washington, cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi cu ministrul de finanţe Natalia Iaresko. AGERPRES