Numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut sâmbătă promisiuni de răzbunare în fața sancțiunilor occidentale. Ele au fost anunțate cu ocazia împlinirii a doi ani de la începerea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei și de la moartea liderului de opoziție Aleksei Navalnîi, conform AFP.
„Fie-i să sufere acolo. Trebuie să ne amintim acest lucru, trebuie să ne răzbunăm pe ei ori de câte ori este posibil. Ei sunt dușmanii noștri”, a scris fostul președinte rus pe Telegram.
Nu este prima dată, de altfel, când Dmitri Medvedev vine cu declarații războinice.
Dmitri Medvedev vrea operațiuni secrete în țările occidentale
El a pledat și pentru desfășurarea de operațiuni secrete pe teritoriile țărilor occidentale, în ciuda acuzațiilor frecvente împotriva Rusiei privind operațiuni de spionaj, influență și asasinate sau tentative de asasinat. Trebuie spus că Moscova a respins în mod sistematic aceste acuzații.
De asemenea, Dmitri Medvedev a subliniat necesitatea desfășurării unor „activități de un anumit tip pe teritoriile lor, despre care nu se poate vorbi public.
O voce radicală încă de la începutul războiului
„În război ca la război”, a prezentat acesta concluzia sa privind atitudinea Rusiei față de provocările occidentale.
Dmitri Medvedev a fost cândva considerat o figură mai liberală în cadrul sistemului lui Putin. Ulterior, însă, el s-a afirmat ca o voce radicală încă de la începutul ofensivei asupra Ucrainei. Acesta a ajuns chiar să amenințe cu utilizarea armelor nucleare și invadarea țărilor care sprijină Kievul.
Al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, marcând doi ani de la declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
Decizia Consiliului UE de a impune noi sancțiuni a fost salutată de Comisia Europeană. Pragul global de 2,000 de persoane și entități sancționate a fost depășit, cu un total de 106 persoane și 88 de entități incluse în lista sancțiunilor. Printre acestea se regăsesc 27 de noi societăți din Rusia. Sunt și alte țări terțe, asociate complexului militar-industrial al Rusiei.
Pachetul de sancțiuni adoptat introduce, de asemenea, interdicții suplimentare la export pentru componente de drone. Se au în vedere inclusiv firmele care furnizează astfel de piese către Rusia. Acest demers continuă eforturile Uniunii Europene de a exercita presiuni asupra Rusiei în contextul agresiunii sale continue în Ucraina.