Rusia și-a retras trupele de menținere a păcii din Nagorno Karabah

În aprilie, Rusia a anunțat că a început procesul de retragere completă a tuturor forțelor ruse de menținere a păcii din Nagorno Karabah.

Contingentul rusesc de menținere a păcii a fost desfășurat în urma conflictului din toamna anului 2020, în care Azerbaidjanul a recuperat o mare parte din teritoriul său din Karabah după aproape trei decenii sub ocupație armeană, transmite Anadolu.

Relațiile dintre Baku și Erevan au fost tensionate din 1991, când armata armeană a ocupat Nagorno Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, și șapte regiuni din jur.

Cea mai mare parte a teritoriului a fost eliberată de Azerbaidjan în timpul unui război de 44 de zile în toamna anului 2020, care s-a încheiat după un acord de pace mediat de Rusia, care a deschis ușa spre normalizare și discuții privind delimitarea și demarcarea.

În septembrie anul trecut, Azerbaidjanul și-a stabilit suveranitatea deplină în Karabah, în urma unei „operațiuni antiteroriste” în urma căreia forțele separatiste din regiune s-au predat.

 

Premierul armean afirmă că acordul de pace cu Azerbaidjanul are nevoie doar de „ajustări” înainte de semnare

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat miercuri că un tratat de pace cu Azerbaidjanul este aproape de finalizare, dar că țara sa nu va accepta cererile Baku de a-și schimba constituția.

Site-ul de știri armean CivilNet l-a citat pe Pashinyan spunând că textul tratatului propus este „destul de matur” și că acesta ar putea fi semnat după „ajustări”.

Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul și-au declarat în repetate rânduri intenția de a semna un acord de pace pentru a pune capăt unuia dintre cele mai vechi conflicte din fosta Uniune Sovietică, care a izbucnit între cele două părți din cauza regiunii Nagorno-Karabah.

Președintele azer Ilham Aliyev a cerut în mod repetat ca Armenia să își modifice constituția pentru a elimina o referire indirectă la independența Karabahului înainte de a încheia un acord de pace.

CivilNet l-a citat pe Pashinyan, care a declarat miercuri că insistența asupra amendamentelor constituționale reprezintă o încercare de a „torpila” procesul de pace, chiar dacă a afirmat că perspectivele acordului rămân bune.

Anterior, Armenia a criticat aspru eșecul înregistrat de Rusia de a interveni și de a împiedica Azerbaidjanul să recucerească Karabah și și-a înghețat participarea la o alianță militară a fostelor state sovietice condusă de Moscova.