Rusia şi-ar putea declasifica informaţiile privind rezervele de hidrocarburi

Datele privitoare la volumul zăcămintelor de minereuri din Rusia ar trebui declasificate, iar în acest domeniu în genere se impune trecerea la standardele internaţionale de clasificare, consideră preşedintele rus Vladimir Putin.

În opinia şefului statului rus, secretomania creată în jurul hidrocarburilor şi altor minereuri în Rusia este lipsită de sens, întrucât occidentalii demult au obţinut acces la aceste informaţii, relevă în ediţia sa de joi publicaţia Vzgliad.

‘A venit timpul să retragem parafa ,,top secret,, în privinţa rezervelor de minereuri’, a declarat miercuri preşedintele Putin, în cadrul reuniunii Comisiei pentru probleme energetice. Regimul secret în domeniul rezervelor naturale constituie un anacronism, dat fiind faptul că în Rusia activează de mai mult timp companii străine şi sunt realizate în mod curent evaluări internaţionale, a explicat liderul de la Kremlin.

În prezent, toate informaţiile referitoare la cantităţile şi volumul rezervelor subterane ale Rusiei, la cantitatea de extracţii, producţie şi consumul de minereuri strategice etc cad sub incidenţa unui articol dintr-o lege a Federaţiei Ruse ‘Cu privire la secretul de stat’ din 21 iulie 1993.

‘Situaţia în domeniu diferă de la o ţară la alta. În multe ţări din Orientul Mijlociu, unde monopolul asupra extracţiei revine unei singure companii de stat, datele privind minereurile nu sunt în general făcute publice. Dar, în ţările occidentale, precum şi în SUA nu există niciun secret în această privinţă. Şi sunt convins că este lipsită de sens şi în Rusia’, a declarat, la rândul său, pentru publicaţia Vzgliad, directorul Fondului pentru securitatea energetică din Moscova, Konstantin Simonov.

În privinţa zăcămintelor vechi, acestea au fost evaluare şi reevaluate demult, datele referitoare la acestea nu sunt secrete. Mai puţin transparente sunt informaţiile privitoare la noile zăcăminte, dar care la ora actuală nu sunt exploatate practic fără capital străin, menţionează expertul rus.

Potrivit acestuia, companiile ruseşti sunt reticente atunci când este vorba de lucrări de prospectare, întrucât astfel de activităţi necesită investiţii masive, de aceea dacă se decid în privinţa unor prospecţiuni atunci o fac numai în parteneriat cu vreo companie străină, cum ar fi Exxon Mobil, care să preia sarcina investiţională.

Mai mult, Ministerul rus al Energiei beneficiază de consultanţa unor experţi occidentali, în speţă americani.

‘Companiile străine sunt fie parteneri, fie oferă consultanţă în privinţa noilor zăcăminte. Deci, de cine ar trebui să ne ascundem şi pentru ce, din moment ce străinii au acces la cele mai multe din informaţiile secretizate?’, se întreabă retoric Simonov, adăugând că, datorită transparenţei, ruşii înşişi vor avea o imagine mai clară cu privire la rezervele lor naturale.

El a evidenţiat că multe din cifrele conţinute în documentele secrete s-ar putea să nu aibă corespondent în realitate şi să fie pur şi simplu umflate. ‘Bănuiesc că o bună parte din zăcămintele trecute pe hârtie s-ar putea să nici nu existe în realitate’, spune directorul fondului amintit.

Oficial, principalele zăcăminte de petrol şi gaze (mai mult de 1/5 din rezervele neprospectate din lume) se află concentrate în Nordul Extrem rus. Potrivit experţilor, aici s-ar putea afla circa 80% din hidrocarburile potenţiale ale Rusiei. În genere, întreaga Arctică rusă este echivalentă după resurse Siberiei de vest (unde se află zăcămintele prospectate), rămânând un pic un în urma acesteia doar în ceea ce priveşte petrolul.

Conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Creditorilor (WOC), date publicităţii în primăvara anului trecut, rezervele de petrol ale Rusiei s-ar ridica la circa 60 miliarde de barili. Această cantitate i-ar ajunge Federaţiei Ruse pe o perioadă de 21 de ani. În schimb, grupul financiar UBS evaluează rezervele de petrol ale Rusiei la 77 miliarde de barili, o cantitate suficientă tot pentru 21 de ani.

SURSA: Agerpres