Rusia și Belarus continuă exercițiile militare cu arme nucleare tactice
Rusia și Belarus își continuă exercițiile militare cu arme nucleare tactice, ce includ bombe aeriene, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și muniții de artilerie. A doua etapă a exercițiilor forțelor nucleare non-strategice se concentrează pe pregătirea comună a unităților armate ale Rusiei și Belarusului pentru utilizarea lor în luptă. Scopul lor este menținerea pregătirii personalului militar și echipamentului pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare non-strategice. Vor să-și asigure astfel suveranitatea și integritatea teritorială.
Recent, personalul formațiunilor de rachete din Districtul Militar Sud, ce se învecinează cu Ucraina, a exersat recepția munițiilor speciale pentru sistemul de rachete tactice Iskander, echiparea vehiculelor de lansare și deplasarea pe ascuns în zona de lansare a rachetelor. Aviația a exersat echiparea armelor cu focoase speciale, inclusiv rachete hipersonice Kinjal, și zborul către zonele desemnate.
Rusia nu vrea să se ajungă la un război nuclear
Cu câteva zile în urmă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este deschis să se așeze la masa negocierile de pace. Totuși, el refuză să negocieze direct cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe motiv că acesta și-ar fi pierdut legitimitatea. Din punctul lui de vedere, recunoașterea legitimității sale aparține exclusiv poporului ucrainean.
A spus, totodată, că speră să nu se ajungă la un război nuclear. Și-a exprimat încrederea în victoria soldaților ruși de pe frontul de luptă, sugerând că acest lucru ar putea preveni utilizarea arsenalului nuclear. Se îndoiește, totodată, că țările europene se vor putea baza pe SUA în ceea ce privește armele nucleare strategice. Din punctul lui de vedere, este puțin probabil ca SUA să se implice într-o asemenea situație.
„Dacă se va ajunge la așa ceva (la atacuri nucleare), Doamne ferește! Chiar nu-mi doresc asta și mă rog să nu se întâmple… Sunt extrem de încrezător în victoria de pe frontul ucrainean. Drept, urmare, nu cred că se va ajunge la folosirea arsenalului nuclear.
Totuși… țările europene nu se pot baza pe Statele Unite când vine vorba de arma nucleară. Credeți că se vor implica americanii până la nivelul armelor strategice? Eu mă îndoiesc foarte mult. Dar, fără îndoială, europenii ar trebui să se gândească la asta”, a zis oficialul rus.