Rusia şi China au votat vineri împotriva unui proiect de rezoluţie germano-belgian privind menţinerea ajutorului umanitar transfrontalier în Siria şi pe care doresc să-l reducă împotriva recomandărilor celorlalţi 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit unor surse diplomatice, proiectul de rezoluţie al Germaniei şi Belgiei a obţinut 13 voturi din 15, dar a fost respins în urma dublului veto al Moscovei şi Beijingului, al doilea folosit de aceste două ţări în trei zile.
Al 16-lea veto rus privind Siria
Dispozitivul transfrontalier al ONU, care permite transportarea ajutorului către populaţia siriană fără aprobarea regimului de la Damasc, există din 2014, dar expiră vineri seara.
Acesta este cel de-al 16-lea veto rus şi cel de-al zecelea veto chinez în ceea ce priveşte un proiect de rezoluţie legat de Siria de la izbucnirea războiului în această ţară, în 2011.
În context, trebuie precizat că Rusia a început o intervenție militară în Războiul Civil Sirian în data de 30 septembrie 2015.
Aceasta a constat în lovituri aeriene rusești împotriva Statului Islamic, al-Qaeda în Levant și altor inamici ai guvernului sirian, cu sprijin militar semnificativ din partea trupelor terestre iraniene, care se coordonează cu Armata Siriană și aliații acesteia.
Rusia a negat toate reclamațiile
Anterior intervenției, implicarea Rusiei în conflictul sirian s-a limitat mai ales la furnizarea de armament armatei siriene. Rusia a intervenit în conflict ca urmare a unei cereri formale din partea guvernului sirian privind un ajutor militar împotriva grupărilor rebele și jihadiste din Siria.
Sursele occidentale au sugerat că loviturile aeriene rusești din timpul primei săptămâni de campanie au lovit teritoriile ocupate de grupările rebele ce se opun guvernului sirian, dar nu și ISIS-ul.
În ciuda acestor informații, Rusia a negat toate reclamațiile potrivit cărora ea are ca țintă pe oricine nu este terorist, iar Ministerul Apărării a mers atât de departe încât a postat materiale viedo pentru ca lumea să vadă că ei lovesc țintele care trebuie.
Statele Unite, care se opune atât Statului Islamic cât și guvernului sirian, a exclus vreo cooperare militară cu Rusia în Siria.