Astfel, task force East StratCom al Serviciului european de acțiune externă (SEAE, „Afacerile externe” ale Uniunii) a detectat pe site-ul web special EUvsDisinfo peste 550 de discursuri de dezinformare care provin din surse pro-Kremlin, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, care prezenta presei o evaluare a măsurilor de luptă contra dezinformării în jurul pandemiei, notează publicația belgiană La Libre.
“În aceste vremuri de coronavirus, dezinformarea poate ucide. În lumea actuală, bazată pe tehnologie, în care războaiele folosesc mai curând tastatura decât sabia și în care operațiunile de influențare țintite și campaniile de dezinformare sunt o armă recunoscută folosită de actorii de stat sau privați, Uniunea Europeană își sporește activitățile și capacitățile de luptă contra acestor practici”, a afirmat Înaltul reprezentant.
Aceste valuri de dezinformare vin și din interiorul UE. “Platformele online au luat măsuri pozitive în timpul pandemiei, dar ele trebuie să-și accentueze eforturile”, a îndemnat comisarul Vera Jurova, responsabilă pentru valori și transparență.
Comisia a propus un set de acțiuni ce trebuie întreprinse sau întărite, urmărind în special să-i susțină mai mult pe cei care verifică faptele și pe cercetători, să dezvolte sisteme de alertare rapidă, să ceară platformelor rapoarte lunare etc.