Rusia și China au inaugurat vineri un nou pod transfrontalier în Orientul Îndepărtat, care speră să stimuleze și mai mult schimburile comerciale, în timp ce Moscova se confruntă cu sancțiuni occidentale drastice impuse din cauza acțiunilor sale în Ucraina.

Podul va stimula comerțul între Rusia și China

Podul care leagă orașul rusesc Blagoveshchensk de orașul chinez Heihe peste râul Amur – cunoscut în China sub numele de Heilongjiang – are o lungime de puțin peste un kilometru și a costat 19 miliarde de ruble (342 milioane de dolari), a raportat agenția de presă RIA, citată de Reuters.

Podul a fost inaugurat cu foc de artificii, camioane de marfă la ambele capete, care au traversat podul cu două benzi, împodobit cu steaguri în culorile ambelor țări.

Autoritățile ruse au declarat că podul va aduce Moscova și Beijingul mai aproape prin stimularea comerțului, după ce au anunțat un parteneriat „fără limite” în februarie, cu puțin timp înainte ca președintele Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina.

„În lumea divizată de astăzi, podul Blagoveshchensk-Heihe dintre Rusia și China are o semnificație simbolică specială”, a declarat Iuri Trutnev, reprezentantul Kremlinului în Extremul Orient rus.

China dorește să aprofundeze cooperarea cu Rusia în toate domeniile, a declarat vicepremierul chinez Hu Chunhua la inuagurarea podului.

Ministrul rus al transporturilor, Vitaly Savelyev, a declarat că podul va contribui la creșterea comerțului bilateral anual la peste 1 milion de tone de mărfuri.

Podul a rămas închis din cauza restricțiilor COVID-19

Podul se afla în construcție din 2016 și a fost finalizat în mai 2020, dar deschiderea sa a fost întârziată de restricțiile transfrontaliere COVID-19, a declarat BTS-MOST, firma care construiește podul din partea rusă.

BTS-MOST a declarat că traficul de marfă pe pod va scurta distanța de călătorie a mărfurilor chinezești către vestul Rusiei cu 1.500 de kilometri (930 de mile). Vehiculele care traversează podul trebuie să plătească o taxă de trecere de 8.700 de ruble (150 de dolari), un preț care se așteaptă să scadă pe măsură ce taxele de trecere încep să compenseze costurile de construcție.

Rusia a declarat în aprilie că se așteaptă ca fluxurile de mărfuri cu China să crească, iar comerțul cu Beijingul să ajungă la 200 de miliarde de dolari până în 2024.

China este un cumpărător important de resurse naturale și produse agricole rusești.

China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale impuse Moscovei.