Un nou acord de apărare între Coreea de Nord și Rusia a intrat în vigoare, consolidând legăturile dintre cele două țări într-un context geopolitic tensionat. Tratatul, semnat inițial în iunie, a fost oficializat miercuri, după o întâlnire între liderii celor două state la Moscova.

Acesta survine în mijlocul unor acuzații din partea SUA și Coreei de Sud, care susțin că Phenianul ar fi trimis trupe pentru a sprijini Rusia în războiul din Ucraina, accentuând astfel implicarea directă a Coreei de Nord în conflictul din Europa de Est.

Obiectivele tratatului Rusia – Coreea de Nord: tehnologie, experiență și sprijin reciproc

Liderul nord-coreean Kim Jong Un urmărește să obțină tehnologii avansate de la Rusia în schimbul furnizării de experiență militară trupelor sale, conform experților.

În cadrul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenian, cei doi lideri au semnat un acord de parteneriat strategic.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Documentul prevede că ambele state se obligă să acorde sprijin militar „fără întârziere” în cazul unui atac asupra uneia dintre părți.

Totodată, tratatul subliniază angajamentul comun de a se opune sancțiunilor impuse de Occident.

Potrivit KCNA citat de Reuters, acordul reprezintă o „forță motrice puternică” pentru construirea unei ordini mondiale multipolare, caracterizate prin independență și justiție.

Tratatul, votat unanim la Moscova

În luna trecută, parlamentarii ruși au votat în unanimitate pentru ratificarea acestui acord, subliniind sprijinul intern solid pentru consolidarea relației cu Coreea de Nord.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat tratatul drept un „document revoluționar” în cadrul unei declarații oficiale din iunie.

Legături militare întărite în contextul sancțiunilor

Relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord s-au intensificat de la invazia rusă în Ucraina, începută în februarie 2022.

Ambele state se confruntă cu sancțiuni internaționale și anume, Rusia pentru conflictul din Ucraina, iar Coreea de Nord pentru programele sale nucleare.

În acest context, Phenianul ar putea folosi conflictul din Ucraina pentru a-și redefine politica externă.

Analizele sugerează că trimiterea de trupe și contribuția cu arme și forță de muncă în economia de război rusă sunt doar câteva dintre mijloacele prin care Coreea de Nord sprijină Moscova.

În același timp, Phenianul ar beneficia de acces la tehnologie și expertiză rusă, consolidându-și capacitățile militare.

Sprijin pentru Rusia din partea Phenianului

Kim Jong Un a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, că armata, guvernul și poporul nord-coreean vor sprijini „politica Federației Ruse de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”.

Acest angajament accentuează caracterul profund al relației dintre cele două state și relevanța acestui acord în contextul geopolitic actual.