Ministerul rus al Apărării a anunţat că două dintre bombardierele sale strategice de tip Tu-95MS au efectuat un zbor de 12 ore peste Oceanul Pacific, Marea Bering şi Marea Ohoţk, relatează Reuters.
Zborul avioanelor de tip Tu-95MS a avut loc într-un moment de mare tensiune în războiul Rusiei cu Ucraina, după ce NATO şi SUA au anunţat că se aşteaptă ca Rusia să îşi folosească armele nucleare.
NATO a început exercițiile militare
Țările membre NATO a început luni exercițiile militare nucleare planificate de mult timp în nord-vestul Europei. Exercițiile au loc în contextul în care tensiunile din cauza războiului din Ucraina sunt tot mai mari.
14 dintre cele 30 de țări membre ale NATO urmau să participe la exerciții, la care alianța militară a declarat că vor participa aproximativ 60 de aeronave, inclusiv avioane de luptă și avioane de supraveghere și realimentare.
În Marea Mediterană, nave din 15 state aliate, inclusiv din România, participă la aplicații menite să le testeze viteza de reacție în caz de conflict.
Cea mai mare parte a jocurilor de război se va desfășura la cel puțin 1.000 de kilometri de granițele Rusiei.
Bombă nucleară americană, folosită în exercițiile NATO
Bombardierele americane cu rază lungă de acțiune B-52 vor lua, de asemenea, parte la manevrele, denumite Steadfast Noon, care se vor desfășura până la 30 octombrie.
În cadrul exercițiilor sunt folosite replici ale armei nucleare tactice care poartă numele de B61.
O astfel de rachetă are 3,5 metri lungime, cântărește 320 de kilograme și costă 28 de milioane de dolari bucata.
În anii ’60 din secolul trecut au fost construite peste 3.000 de astfel de arme în 13 variante, cu puteri explozive între 0,3 și 340 de kilotone.
NATO a precizat că zborurile de antrenament vor avea loc deasupra Belgiei, care găzduiește anul acesta Steadfast Noon, precum și deasupra Mării Nordului și a Regatului Unit. Exercițiile implică avioane de vânătoare capabile să transporte focoase nucleare, dar nu implică bombe reale.
Exercițiile au fost planificate înainte ca președintele rus Vladimir Putin să ordone intrarea trupelor rusești în Ucraina în februarie. De obicei, Rusia își organizează propriile manevre anuale cam în aceeași perioadă, iar NATO se așteaptă ca Moscova să își exercite forțele nucleare cândva în această lună.