Armata Rusiei a anunțat joi că deține peste 6.000 de prizonieri ucraineni de război, confirmând totodată că a efectuat un schimb de 144 de prizonieri de război cu armata ucraineană. La rândul lor, forțele ucrainene au eliberat atât ruşi, cât şi proruşi.

„Numărul total al militarilor ucraineni prinşi sau care s-au predat este de peste şase mii”, a anunțat joi Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, relatează agenția de presă AFP. Menționăm faptul că acest număr nu a putut fi verificat, în mod independent, de către sursa citată.

Igor Konaşenkov a amintit faptul că armata rusă a efectuat un schimb de prizonieri, miercuri, confirmând astfel anunțul făcut de Guvernul de la Kiev. „Aproape toţi (combatanţii ruşi şi proruşi) care au fost eliberaţi sunt răniţi sau grav răniţi. Ei primesc îngrijirile medicale necesare”, a adăugat Igor Konașenkov.

Menționăm faptul că schimbul de miercuri dintre armata ucraineană și forțele invadatoare a fost cel mai mare schimb de prizonieri de până acum. Este vorba despre 144 de soldaţi și 95 de „apărători ai Azovstalului” (uzina siderurgică din orașul-port Mariupol). Aceștia s-au predat anterior în fața armatei ruse.

Rusia și Ucraina au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri de război

„Acesta este cel mai mare schimb (cu Moscova) de la începutul invaziei ruse”, a scris miercuri Direcţia Principală de Informaţii de la Kiev, de pe lângă Ministerul Apărării din Ucraina, pe contul oficial de Telegram.

Sursa citată nu a precizat însă locul unde s-a desfășurat acest schimb, dar a subliniat faptul că este vorba despre 43 de militari ucraineni din Regimentul Azov.

„Printre aceştia se numără 43 de militari din Regimentul Azov”, a transmis sursa citată, adăugând că au mai fost schimbați și alţi 52 de militari care se aflau în uzina siderurgică Azovstal la momentul asaltului rusesc.

În ceea ce privește starea de sănătate a prizonierilor de război, precizăm faptul că mulți dintre ei sunt în stare gravă, având fracturi sau răni grave din cauza gloanțelor.

„Majoritatea prizonierilor schimbaţi sunt răniţi grav, de gloanţe sau schije dar suferă şi dearsuri, fracturi. Toţi primesc tratament – medical şi psihologic”, a adăugat Direcţia Principală de Informaţii de la Kiev.