Viktor Orban: UE este favorabilă războiului. Doar Ungaria cere negocieri de pace
Cu ocazia întâlnirii sale cu președintele Chinei, Xi Jinping, joi, premierul Ungariei, Viktor Orban, a exprimat sprijinul pentru inițierea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina. A avertizat că există riscuri semnificative de escaladare a conflictului, subliniind pericolul unui război mondial.
Premierul Viktor Orban a declarat că în ultimii doi ani, lumea a fost sub umbra războiului și că nu au mai existat niciodată un risc atât de mare de izbucnire a unui conflict internațional sau chiar a unui război mondial. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate la Budapesta, alături de Xi Jinping, conform postului de televiziune Sky News.
”Ne-am aflat sub umbra războiului în ultimii doi ani și nu am mai asistat niciodată la un risc atât de mare de izbucnire a unui conflict internațional sau chiar a unui război mondial. Aveam nevoie de vizita președintelui Chinei, întrucât ne oferă un nou impuls, ținând cont de faptul că în vecinătatea noastră este război, iar lumea dezbate dacă trebuie să continuăm războiul sau dacă trebuie să facem eforturi pentru pace”, a declarat premierul Viktor Orban, conform postului de televiziune Sky News, în conferința de presă organizată la Budapesta alături de Xi Jinping.
Ungaria este singura din UE care se opune războiului
Viktor Orban a spus că doar Ungaria dintre statele Uniunii Europene se opune războiului, pentru că UE este cea care dorește acest război dintre Rusia și Ucraina. Premierul maghiar a subliniat efortul Ungariei și Chinei pentru negocieri de pace între beligeranți.
”Vocea Ungariei este singură în Europa. UE este favorabilă războiului, iar singura excepție este Ungaria, care cere armistițiu imediat și negocieri de pace, eforturi internaționale de pace. Prin urmare, pe fondul inițiativei de pace a Chinei, prezentată de președintele Xi Jinping, Ungaria consideră că acest război nu are nicio soluție pe câmpul de luptă”, a subliniat Viktor Orban.
Președintele Chinei a salutat în mod reciproc consensul atins cu Viktor Orban cu privire la chestiunile internaționale.
”Suntem amândoi de acord că Ungaria și China au poziții și puncte de vedere similare asupra problemelor internaționale și regionale. Vom consolida cooperarea și coordonarea la nivel multilateral. Vom pleda insistent pentru o lume multipolară cu oportunități egale, ordonată, pentru o globalizare universală, integrantă, cu avantaje economice pentru toți”, a declarat Xi Jinping.
China a cerut armistițiu în 2023
În 2023, Beijingul a prezentat un proiect de plan de pace între Ucraina și Rusia, propunând un armistițiu durabil și negocieri de pace, cu accent pe respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale. În același timp, Ministerul chinez de Externe a subliniat importanța abordării serioase a intereselor legitime de securitate ale tuturor națiunilor, sugerând sprijin pentru solicitarea Rusiei de a obține garanții de securitate din partea Statelor Unite și NATO.
Guvernul lui Viktor Orban a reafirmat miercuri opoziția față de planul NATO de a furniza sprijin militar Ucrainei pe termen lung, caracterizând inițiativa drept „nebunească”.
”În pofida tuturor presiunilor, Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.
Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a declarat că Ungaria nu va sprijini propunerile NATO care ar putea să aducă Alianța mai aproape de un conflict sau să o transforme dintr-o coaliție defensivă într-una ofensivă.