Este anunţul momentului de la Kiev, făcut de unul dintre apropiaţii preşedintelui Volodimir Zelenski. Totul are legătură cu negocierile dintre Ucraina şi Rusia. Este finalul războiului mai aproape ca oricând?
Se poate ajunge în curând la pace în Ucraina?
Ucraina pare dispusă la o soluţie diplomatică în războiul cu Rusia
Rusia şi Ucraina par să fie dispuse la negocieri şi la o soluţie diplomatică, afirmă tot mai multe voci din ambele tabere.
Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii de top pe politică externă ai preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că Ucraina este deschisă să discute cu privire la cererea de neutralitate a Rusiei.
Oficialul ucrainean subliniază ca ţara sa are nevoie de garanţii de securitate, însă nu se pune problema să cedeze “un singur centimetru” din teritoriul său.
“Cu siguranță, suntem pregătiți pentru o soluție diplomatică”, a declarat consilierul lui Zelenski, într-un interviu acordat Bloomberg. El e precizat că respectivele garanţii de securitate trebuie să vină de la vecinii Ucrainei, fără a da însă mai mult detalii.
Condiţiile Rusiei par de neacceptat! Care va fi reacţia oficială a Kievului?
De cealaltă parte, Rusia impune totuşi condiţii mult mai dure.
Volodimir Zelenski ar trebui să recunoască Crimeea ca regiune rusă, precum şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Poziţia noastră este bine cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut atât de facto, cât şi de jure”, a spus Peskov jurnaliştilor.
Referitor la situația republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, în acest caz, Peskov a mai specificat că ele trebuie să fie, de asemenea, recunoscute ca ”state suverane independente”.
Mai mult, Ucrainei i se cere să renunţe la aderarea la Uniunea Europeană sau la NATO, dar şi să devină neutră din punct de vedere militar.
”Putem opri operațiunile militare în orice moment, după demilitarizare, după ce Ucraina recunoaște regiunea anexată Crimeea ca fiind teritoriu rus și independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk”, a precizat Dmitri Peskov.
Ce s-a aflat după întâlnirea dintre premierul israelian şi Vladimir Putin?
Recent, premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, iar în urma acestor discuţii au apărut detalii despre negocierile ruso-ucrainene.
Conform unor surse familiarizate cu discuţiile desfăşurate la Kremlin, liderul Rusiei a propus o versiune „finală” de oprire a crizei, pe care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, o poate accepta sau o poate refuza, potrivit The Jerusalem Post.
Cu toate că propunerea a fost catalogată drept „dificilă”, dar nu „imposibilă”, este vorba de un plan mai grav decât dacă ar fi fost o soluţie diplomatică înaintea invaziei, dar „diferenţele dintre părţi nu sunt atât de mari”.