În prezent, nu există planuri concrete de negocieri între Rusia și Ucraina în privința unei încetări a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurii civile. Această propunere a fost formulată de Volodimir Zelenski, dar răspunsul oficial al Moscovei a fost rezervat, potrivit Reuters.

Nu există planuri concrete de negocieri între Rusia și Ucraina în privința unei încetări a atacurilor

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că, deși președintele Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea pentru discuții, problema este complexă. Kremlinul consideră că unele facilități civile pot deveni ținte militare dacă sunt folosite de combatanți. Peskov a reiterat faptul că este nevoie de o delimitare precisă între obiectivele civile și cele militare.

Pe 13 aprilie, un atac rusesc asupra orașului ucrainean Sumî a provocat moartea a cel puțin 35 de persoane. Ucraina a susținut că a fost un atac deliberat asupra civililor, în timp ce Rusia a declarat că ținta era o întâlnire a ofițerilor ucraineni.

„Nu există planuri concrete, dar preşedintele Putin şi-a confirmat disponibilitatea de a discuta pe această temă” a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic, potrivit sursei menționate.

Vladimir Putin a confirmat că rachetele ruse au vizat obiective civile

Vladimir Putin a confirmat că rachetele ruse au vizat obiective civile, justificându-le prin prezența unor persoane considerate vinovate de crime în regiunea Kursk. El a menționat explicit lovitura asupra Centrului de conferințe al Universității din Sumî, precum și un atac asupra unui restaurant din Krivoi Rog, ambele considerate de Moscova drept locații unde s-ar fi aflat persoane implicate în acțiuni împotriva Rusiei. Totuși, în ambele cazuri, printre victime s-au numărat civili, inclusiv copii, ceea ce a intensificat acuzațiile la adresa Kremlinului.

„Preşedintele a explicat complexitatea acestei probleme chiar ieri (n.red. luni), când a răspuns unei întrebări din partea jurnaliştilor. Adică, atunci când vorbim despre facilităţi de infrastructură civilă, este necesar să diferenţiem clar în ce situaţii acestea pot fi ţinte militare şi în care nu. (…) Preşedintele Putin şi-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a rezolva problemele prin negocieri”, a mai spus Peskov.

De la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, au existat numeroase atacuri asupra infrastructurii civile, deși autoritățile ruse au susținut că vizează doar ținte militare. În ciuda acestui fapt, declarațiile recente ale lui Putin confirmă, pentru prima dată explicit, că anumite obiective civile au fost vizate intenționat, în funcție de contextul considerat de Moscova ca fiind militar.

Rusia, interzis, blocaj, China
SURSA FOTO: Dreamstime

Zelenski a spus că Ucraina rămâne deschisă oricărei discuții

Zelenski a spus că Ucraina rămâne deschisă oricărei discuții care ar putea duce la oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile, potrivit sursei menționate. Kievul continuă să ceară un răspuns clar din partea Rusiei și și-a reafirmat disponibilitatea pentru negocieri. Totuși, un obstacol major îl reprezintă decretul emis de Zelenski în 2022, care interzice în mod expres orice negociere cu Vladimir Putin, în urma anexării ilegale de către Rusia a patru regiuni ucrainene. Peskov a indicat că, pentru ca un dialog direct să fie posibil, partea ucraineană ar trebui să elimine aceste bariere legale.

„Ucraina îşi menţine propunerea de a nu lovi cel puţin ţinte civile. Şi aşteptăm un răspuns clar din partea Moscovei. Suntem pregătiţi pentru orice discuţie despre cum am putea realiza acest lucru”, a spus Zelenski.

În paralel, presiunea internațională pentru oprirea conflictului crește. Președintele american Donald Trump a avertizat că SUA s-ar putea retrage din eforturile diplomatice dacă cele două părți nu demonstrează deschidere către negocieri. În acest context, miercuri, la Londra, vor avea loc discuții între Ucraina, SUA și țările europene, principalul obiectiv fiind presiunea pentru o încetare necondiționată a focului.

Luna trecută, Ucraina a acceptat în principiu un armistițiu de 30 de zile, însă Kremlinul a condiționat aplicarea acestuia de o serie de cerințe suplimentare.