Premierii Ucrainei si Rusiei, Yulia Timosenko si Vladimir Putin, au ajuns in cursul diminetii de duminica la un acord asupra reluarii tranzitului de gaz spre Europa, prin teritoriul ucrainean. Premierul tarii vecine a etichetat negocierile, care au durat cinci ore, drept „dificile, dar fructuoase”.

Cei doi lideri s-au inteles ca luni dimineata sa solicite companiilor responsabile din tarile lor (Naftogaz din Ucraina si Gazprom din Rusia) sa intocmeasca rapid documentele  si sa pregateasca procedurile de repornire a instalatiilor la intreaga capacitate. „Imediat ce documentele referitoare la transportul de gaz si la achizitia de gaz vor fi semnate, toate transporturile catre Europa vor fi reluate”, a completat Timosenko.

Potrivit intelegerii, Rusia va da Ucrainei pentru anul in curs un discount de 20% la pretul achizitiei de gaze pentru consum intern, cu conditia ca aceasta sa mentina la acelasi nivel taxele de transport pe care le incaseaza pentru gazul trimis de rusi in Europa. Astfel, Ucraina va achizitiona gazul rusesc in acest an la un pret de 376 de dolari pe mia de metri cubi, urmand ca de la anul sa plateasca un pret similar celui achitat de statele europene. De altfel, si Ucraina va majora de la anul tariful pentru transport.