Informația momentului în plin război. Atât Rusia cât și Ucraina sunt hotărâte să lupte până în ultimul moment, iar astăzi, 22 iunie, în ziua care marchează invazia armatei hitleriste în Uniunea Sovietică, în 1941, situația este din ce în ce mai tensionată.
Detalii de ultimă oră despre războiul din Ucraina. La aproape patru luni distanță de când Vladimir Putin a dat ordinul pentru a invada Ucraina, bombardamentele continuă chiar și în acest moment.
Astfel, miercuri, 22 iunie, în ziua care marchează invazia armatei hitleriste în Uniunea Sovietică, în 1941, atât trupele ruse cât și cele ucrainene își întăresc pozițiile, scrie Reuters.
Deși luptele din ultimele săptămâni au fost în favoarea Rusiei, nici Ucraina nu este mai prejos, iar acest lucru a fost confirmat chiar de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Într-un discurs de marți seara, oficialul a declarat că situația este într-adevăr una extrem de dificilă, iar ocupanții ”presează puternic în direcția Donețk”.
„Datorită manevrelor tactice, armata ucraineană își consolidează apărarea în regiunea Luhansk. Acesta este într-adevăr cel mai dificil loc. De asemenea, ocupanții presează puternic în direcția Donețk”, a spus liderul de la Kiev.
Timpul este de partea Ucrainei, spun analiștii
Pe de altă parte, Ucraina are și ea un avantaj și anume aderarea la UE, pentru care se luptă de luni de zile și la care nu are de gând să renunțe.
„Și la fel de activ cum luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene privind statutul de candidat al Ucrainei, luptăm în fiecare zi pentru armament modern pentru țara noastră. Nu renunțăm nici măcar o zi”, a declarat Zelenski.
Analiștii militari susțin însă că timpul este de partea ucrainenilor, având în vedere o mare parte dintre eșecurile înregistrate de Rusia în ultimele luni, față de planul real pe care Putin îl avea la început.
„Este un meci de box la categoria grea. În 2 luni de lupte, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forțele RU se vor diminua”, a scris pe Twitter generalul locotenent american în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa.
Victoriile înregistrate de Rusia în Ucraina
În ciuda afirmațiilor acestuia însă, în cursul zilei de marți, rușii, dar și separatiștii din estul Ucrainei au bifat noi progres. Aceștia au ajuns în orașul Lysychansk, principalul bastion al forțelor ucrainene în Donbas.
În același timp, guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai, anunța încă din cursul zilei de marți că Toshkivka, o așezare de pe malul vestic, mai la sud, este acum controlată în totalitate de către ruși.
La rândul său, Oleskiy Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a anunțat o nouă victorie a Moscovei. Oficialul ucrainean declara atunci că forțele ruse au cucerit și satul Metyolkine. În același timp, el avertiza că rușii ar putea izola Lysychansk și Sievierodonetsk de teritoriul deținut de ucraineni.
„Amenințarea unei victorii tactice rusești există, dar nu au făcut-o încă”, a declarat el într-o înregistrare video postată online.
Rușii nu au uitat însă nici de regiunea Harkov din nord-est, unde atacurile s-au intensificat, iar cel puțin cinci civili și-au pierdut viața.
„Forțele rusești lovesc acum orașul Harkov în același mod în care au lovit anterior Mariupol – cu scopul de a teroriza populația. Ideea este de a crea o problemă pentru a ne distrage atenția și a ne forța să deturnăm trupele. Cred că va avea loc o escaladare”, a declarat Arestovici.
Ziua de 22 iunie, ”Ziua amintirii și a durerii”
Menționăm faptul că ziua de 22 iunie este una importantă pentru Rusia. Este numită „Ziua amintirii și a durerii” și marchează momentul în care forțele naziste au invadat Uniunea Sovietică, în cel de-al Doilea Război Mondial. Această zi este comemorată atât în Ucraina cât și în Belarus.
Războiul a început pe 22 iunie 1941 și a durat 1.418 zile, iar conform estimărilor făcute de istorici, aproximativ 27 de milioane de soldați și civili sovietici au fost uciși.
Cu această ocazie, Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri documente care datează de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea arătau că Germania era cea care intenționa să pretindă că armata sovietică bombarda biserici și cimitire pentru a-și justifica invazia.
„La fel ca în zilele noastre, în 1941, naziștii au pregătit în avans provocări pentru a discredita statul nostru”, a declarat ministrul rus al apărării, cu această ocazie.