Potrivit datelor oficiale, care valorează atât cât valorează, revizuirea constituțională promulgată acum de Vladimir Putin ar fi primit aprobarea a 78% dintre alegători în iulie 2020. Opoziția a considerat referendumul o farsă plină de presiuni și de manevre, dar președintele va sublinia întotdeauna faptul că revizuirea a primit sprijin popular.
Știm cu toții cum se obțin astfel de rezultate în regimuri opace și autoritare. În orice caz, se estimează că aproximativ două treimi dintre ruși se aliniază președintelui, în ciuda marasmului economic, a nemulțumirii sociale și a obstacolelor în calea libertății. Acest nivel de acceptare – sau de resemnare – se datorează propagandei neîncetate pe care regimul i-o face liderului, arătându-l ca un lider hotărât și profund naționalist, personificarea și protectorul identității ruse. Populația își amintește încă de guvernarea haotică care a precedat venirea sa la putere în 1999. Putin înseamnă pentru mulți stabilitate și ordine publică, arată Diaro de Noticias.
Autocrația favorizează sistematic practicile corupte. Aceasta este una dintre vulnerabilităţile regimului. Campania împotriva puterii absolute a lui Putin presupune demascarea corupției la nivel înalt în rândul opiniei publice. Atacarea acestuia pe baza aberațiilor înscrise în noua Constituție nu va avea cine ştie ce impact.
Este adevărat că noua lege îi permite să rămână la președinție, dacă viața îi va da sănătate, până la 84 de ani, în 2036. Acesta este cel mai marcant aspect al noului text constituțional. Este o stratagemă care urmăreşte să-i permită să iasă din scenă atunci când va crede că este mai potrivit, fără a pierde un milimetru de autoritate până în momentul final. Celelalte modificări relevante sunt impunitatea pe viață care i se acordă, precum și opacului Dmitri Medvedev, și interzicerea căsătoriilor homosexuale.
Ani în șir de opresiune în Rusia
Să vezi poporul rus condamnat la încă un şir de ani de opresiune îi revoltă pe cei care cunosc și apreciază valoarea libertății. Totuşi, problema este fundamental o chestiune internă, care va trebui rezolvată de sistemul politic rus și de mișcările cetățeneşti. Sfera noastră de acțiune se limitează la condamnarea insistentă a lipsei de democrație și a atacurilor pe care regimul le întreprinde la adresa drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean, începând cu Alex Navalnîi. Dar este esențial să nu fim naivi cu privire la pericolul pe care îl reprezintă Putin în ceea ce privește stabilitatea și securitatea noastră. Atunci când vorbim despre dialog și despre relații economice, nu o facem din frică sau din simplul oportunism. O facem pentru că așa trebuie să fie tratat un vecin, oricât de dificil ar fi, astfel încât să existe pace în vecinătate.
Una dintre cele mai imediate probleme este legată de aspirația Ucrainei de a face parte din NATO. Aceasta este o ambiție de înțeles. Trebuie să fie tratată în conformitate cu criteriile de aderare – democrația, statul de drept, soluționarea pașnică a conflictelor și garanțiile de bună funcționare a forțelor armate naționale, inclusiv în domeniul secretelor de apărare. Kievul și Bruxelles-ul nu trebuie să ceară permisiunea Moscovei. Vladimir Putin și ai săi nu vor fi deloc mulţumiţi când se va ajunge la faza formală de negociere. Cu toate acestea, nu au dreptul să se opună unei decizii legitime de politică externă a unui stat independent. Totuşi, este bine ca totul să se facă fără sări peste etape și cu diplomația corespunzătoare, pentru a evita exploatarea de către adversar a unui proces acceptabil, ca și cum ar fi o provocare.
Un alt domeniu de îngrijorare imediată se referă la coeziunea Uniunii Europene. Putin s-a angajat de multă vreme să pulverizeze unitatea europeană. El vede alegerile prezidențiale franceze din 2022 drept o şansă unică. Marine Le Pen are, pentru prima dată, șanse mari să câștige. Este visceral ultranaționalistă și împotriva proiectului european. Alegerea sa ar reprezenta un risc foarte serios pentru continuarea UE. Putin o știe. El va face tot ce poate pentru a interveni în procesul electoral francez și pentru a distruge pe oricine ar putea fi un obstacol în calea victoriei candidatei care îi servește cel mai bine interesele. Este esențială oprirea acestei ingerinţe și, în același timp, să se ţină cont de lecția pe care n-oe amintește zilnic liderul rus: disputele vitale dintre blocurile mari nu se mai poartă doar cu lovituri de sabie sau cu tiruri de rachete.