Florile din Olanda vor trebui să treacă teste de laborator pentru a putea fi exportate în Rusia, ceea ce riscă să afecteze exporturile anuale de peste o sută de milioane de euro, au anunţat marţi serviciile sanitare ruse, relatează AFP. Agenţia federală Roselhoznadzor, acuzată în mod regulat de presa rusă că serveşte interesele politicii externe ale Moscovei sub pretextul sănătăţii publice, au ameninţat în iulie că vor interzice pur şi simplu importul acestor mărfuri, invocând "o ameninţare" sanitară. În final, începând de la 10 august, intrarea florilor nu se va mai putea face decât în baza unor "expertize de laborator privind situaţia lor fitosanitară", a precizat agenţia într-un comunicat, explicând că a detectat bacterii nocive în mai multe rânduri.

Aceste proceduri riscă să perturbe o relaţie foarte profitabilă între cele două ţări. Potrivit cifrelor asociaţiei producătorilor de flori din Olanda, exporturile de flori şi plante s-au ridicat numai în primul semestru la valoarea de 102 milioane de euro, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Anul trecut, Rusia a fost cea de a patra ţară de destinaţie pentru flori şi plante, iar în prezent se află pe poziţia a opta.

Moscova a introdus deja un embargou asupra majorităţii produselor alimentare din UE, în replică la sancţiunile legate de criza ucraineană. Anumite media ruse au dezvăluit că măsurile care vizează Olanda au loc în contextul în care Moscova şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca crearea unui tribunal special al ONU pentru judecarea responsabililor de prăbuşirea zborului MH17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, notează AFP.

Sursa: AGERPRES