Descrierea brevetului din Rusia arată că utilizarea acestei dezvoltări va îmbunătăți calitatea pregătirii unităților trupelor terestre pentru operațiuni de luptă în contextul utilizării armelor nucleare.
Cum va fi utilizat brevetul din Rusia
Potrivit descrierii, scopul modelului de utilitate este de a oferi o simulare clară a caracteristicilor vizuale. Este vorba despre efectul de impact, fulgerul de lumină și norul de praf în formă de ciupercă al unei explozii nucleare la sol.
„Scopul modelului de utilitate este de a oferi o simulare clară a caracteristicilor vizuale – efectul de impact, fulger de lumină și nor de praf în formă de ciupercă al unei explozii nucleare la sol”, arată descrierea, conform TASS.
De asemenea, invenția va fi utilizată în exerciții și pregătiri practice în unități militare.
Potrivit sursei menționate, va fi utilă în îmbunătățirea calității pregătirii trupelor terestre pentru operațiuni de luptă în contextul utilizării armelor nucleare, precum și în unități de recunoaștere terestre chimice, biologice şi cu radiaţii pentru a determina parametrii și a detecta epicentrul unei explozii nucleare.
În trecut a fost folosit simulatorul de explozie nucleară IU-59
Oamenii de știință au subliniat că în trecut a fost folosit simulatorul de explozie nucleară IU-59. Totuși, acesta s-a învechit. Astfel, nu mai este produs de întreprinderi industriale.
La rândul lor, mostrele disponibile în depozitele unităților militare și-au epuizat durata de viață tehnică. Totodată, sunt strict interzise pentru utilizare, notează sursa menționată.
Un alt analog, care este menţionat în descriere, este bomba aeriană de imitație IAB-500. Aceasta este concepută pentru a simula utilizarea în luptă a muniției speciale RN-24, o bombă aeriană cu un focos nuclear.
Potrivit oamenilor de știință, dezavantajul IAB-500 este că acest model a fost dezvoltat doar pentru aviația de primă linie. Din acest motiv, efectuarea de exerciții practice de pregătire a unităților militare pentru recunoaștere chimică, biologică şi cu radiaţii nu a fost fezabilă din punct de vedere economic.
„Dezavantajul IAB-500 este că acest model a fost dezvoltat doar pentru aviația de primă linie, din acest motiv, efectuarea de exerciții practice de pregătire a unităților militare pentru recunoaștere chimică, biologică şi cu radiaţii nu a fost fezabilă din punct de vedere economic, deoarece presupunea costuri de multe ori mai mari decât rezultatul obținut.
În plus, modelul IAB-500 a fost retras din exploatare în anul 1984 și nu mai este produs de întreprinderile industriale”, este scris în document.