Rusia se laudă că a distrus un mare depozit de arme. Detaliile oferite de Moscova, prin vocea ministerului apărării rus, indică că în acest loc s-ar fi aflat arme americane şi europene.
Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene. Anunțul a venit de la Ministerul Apărării rus.
Potrivit oficialului rus, citat de agenţia de presă Interfax, armata rusă ar fi doborât și trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov.
Comunicatul rus a venit sâmbătă, 11 iunie.
Armata rusă ar fi doborât două avioane MIG-29
Mai exact, armata rusă ar fi doborât două avioane MIG-29 în regiunea Mikolayiv și un avion de vânătoare Su-25 în regiunea Harkov, au transmis reprezentanţii Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit unui comunicat citat de agenţia Reuters.
Până la acest moment, Ucraina nu a făcut vreun comentariu pe această temă.
Pe de altă parte, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii militare din Marea Britanie, Rusia ar fi lansat probabil rachete anti-navă din anii 1960, destinate să distrugă portavioane cu focoase nucleare, împotriva unor ţinte terestre din Ucraina, notează jurnaliştii agenţiei Associated Press.
Ruşii au lansat probabil rachete anti-navă din anii 1960
Rachetele Kh-22 de 5,5 tone, atunci când sunt folosite în atacuri terestre, sunt imprecise şi pot provoca daune colaterale, se arată în raportul britanic.
Rusia foloseşte probabil astfel de arme deoarece duce lipsă de rachete moderne mai precise, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
Acesta nu a oferit detalii despre locul exact în care se crede că au fost folosite astfel de rachete şi nu a existat o confirmare imediată din partea autorităţilor ucrainene cu privire la utilizarea rachetelor.
Război de uzură pentru Donbas care pune la grea încercare resursele de armament
Cele două ţări angajate în război au consumat cantităţi mari de armament în ceea ce a devenit un război de uzură pentru Donbas, punând la grea încercare resursele şi stocurile lor.
Regiunea de est a Ucrainei se învecinează cu Rusia şi a fost controlată parţial de separatiştii susţinuţi de Moscova începând din 2014.
Raportul Ministerului britanic al Apărării a precizat că apărarea aeriană ucraineană încă impiedică avioanele tactice ruseşti să efectueze lovituri în mare parte din ţară.