Declaraţiile lui Alexander Novak vin după ce reuniunea ministerială a OPEC de la începutul lunii decembrie s-a încheiat fără un acord cu privire la modul în care ar putea fi sprijinit preţul ţiţeiului, după ce unele state membre OPEC au cerut Rusiei să-şi reducă propria producţie de petrol.
Vineri, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004. Preţurile petrolului sunt în coborâre de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
”Din punctul nostru de vedere, este puţin probabil ca toate ţările din cadrul OPEC să ajungă la un acord cu privire la reduceri de producţie, cu atât mai puţin în cazul ţărilor care nu fac parte din OPEC. Astfel de consultări s-au derulat în ultimul an şi jumătate…Însă vedem cum în 2015 ţări precum Arabia Saudită şi-a majorat producţia totală de petrol cu 1,5 milioane barili pe zi”, a declarat Novak într-un interviu acordat RBC TV. În plus, ministrul rus a apreciat că orice eforturi coordonate destinate reducerii producţiei de petrol 'ar fi ineficiente' deoarece echilibrul pieţei depinde în principal de producţia de petrol de şist din SUA.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Rusia a respins în trecut solicitările de reducere a producţiei de petrol subliniind că vremea aspră ar îngreuna repornirea producţiei la unele sonde care ar fi oprite. (Sursa: Agerpres)