Casa Albă a anunțat că Federația Rusă a ales să închidă gazoductul Nord Stream 1 și că legarea acestei opriri de sancțiunile occidentale este „evident falsă”.

Statele Unite şi Europa colaborează pentru a se asigura că că oferta va fi suficientă”, spune un purtător de cuvânt al Consiliului american de Securitate Națională (NSC).

Acesta a mai adăugat că „rezervele de gaze naturale ale Europei vor fi pline în această iarnă”.

Cea mai mare criză energetică din ultimele decenii

Europa a fost aruncată în cea mai mare criză energetică din ultimele decenii, livrările de gaze naturale din Rusia devenind volatile și imprevizibile chiar înainte de începerea invaziei din Ucraina. Acum, aceste livrări au fost complet oprite.

Rusia susține că sancțiunile economice punitive pe care i le-a impus Occidentul sunt responsabile pentru oprirea pe termen nelimitat a livrărilor de gaze prin principala conductă europeană.

„Problemele de pompare au apărut din cauza sancțiunilor impuse împotriva țării noastre și împotriva unui număr de companii de către statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă ruse de stat Interfax.

Rusia spune că reluarea gazului către Europa va depinde de sancțiuni

Întrebat dacă pomparea gazului prin Nord Stream 1 depinde în totalitate de sancțiuni și dacă livrările vor fi reluate în cazul în care acestea vor fi ridicate sau relaxate, Peskov a răspuns: „Bineînțeles. Tocmai sancțiunile care împiedică întreținerea unităților, care le împiedică să se deplaseze fără garanții juridice corespunzătoare, care împiedică acordarea acestor garanții juridice și așa mai departe”.

„Tocmai aceste sancțiuni pe care le-au introdus statele occidentale sunt cele care au adus situația la ceea ce vedem acum”, a adăugat Peskov.

Rusia încearcă să facă presiuni asupra Europei

Venite direct de la Kremlin, aceste comentarii reprezintă cel mai clar indiciu că Rusia încearcă să facă presiuni asupra Europei pentru a ridica măsurile economice, luate pentru a pedepsi Rusia pentru invazia neprovocată a Ucrainei, pentru ca robinetele să fie redeschise înainte de iarnă.

Parlamentarii europeni au acuzat în repetate rânduri Rusia, în mod tradițional cel mai mare furnizor de energie al său, de faptul că a transformat exporturile de energie într-o armă în încercarea de a crește prețul materiilor prime și de a semăna incertitudine în blocul celor 27 de națiuni. Moscova neagă că folosește energia ca armă.

Livrările de gaze au fost sistate din 31 august

Gazprom, gigantul energetic rus de stat, a întrerupt toate exporturile prin Nord Stream 1 începând cu 31 august, invocând lucrări de întreținere la singurul compresor rămas.

Cu toate acestea, în timp ce fluxurile ar fi trebuit să fie reluate după trei zile, Gazprom a invocat vineri o scurgere de petrol pentru oprirea pe termen nelimitat a conductei. Anunțul șocant a venit imediat după ce puterile economice din G-7 au susținut, printr-o declarație comună, o propunere de introducere a unui mecanism de plafonare a prețurilor pentru petrolul rusesc, scrie CNBC.