Cercetările sugerează că drumul către război seamănă cu un joc al negocierii, în care țările se întrec unele cu altele pe probleme precum teritoriul și resursele, din rațiuni naționaliste sau pentru stilul de guvernare. În loc să meargă la război, statele care concurează preferă să rezolve aceste neînțelegeri în mod pașnic.

În mod ideal, cele două părți fac acest lucru pe baza probabilităților lor relative de a câștiga un război ipotetic. Uneori acest lucru nu este posibil și astfel izbucnește războiul.

Potrivit site-ului ILFS, războiul este, de obicei, rezultatul uneia dintre problemele de mai sus. De asemenea, statele ar putea să nu aibă suficiente informații pentru a-și evalua probabilitățile relative de succes.

Succesul în război este rezultatul a doi factori critici

În cazul Ucrainei, se pare că cele două părți nu au avut informații exacte despre probabilitățile lor relative de succes. Succesul în război este rezultatul a doi factori critici: capacitatea de a lupta și disponibilitatea de a suporta costuri.

Era evident că armata Rusiei este cu mult superioară celei a Ucrainei în ceea ce privește stocurile de arme și numărul militarilor. Dar Rusia a ignorat că poporul ucrainean era mult mai dispus să lupte, decât anticipase.

Rusia știe că a calculat greșit voința poporului ucrainean

De asemenea, cele două părți vor avea dificultăți în rezolvarea problemei informațiilor. Când se întâmplă asta, țările ajung adesea să ducă războaie de uzură, care durează și ani, până când una dintre părți renunță.

Indiferent de stilul de guvernare al unei țări, un lider depinde foarte mult de sprijinul unui grup de oameni sau al unei coaliții pentru a rămâne la putere. Vladimir Putin depinde de oligarhi, de mafia rusă și de armată pentru propria supraviețuire.

Deși Putin a încercat să construiască un bastion financiar care să-i permită să protejeze interesele oligarhilor, sancțiunile impuse de Occident i-au subminat toate eforturile.

Războiul a devenit deja foarte costisitor pentru oligarhi și aceste costuri vor crește cu timpul. Când un număr suficient de mare de membri ai camarilei lui Putin se vor întoarce împotriva războiului, asta îl va presa pe liderul rus să pună capăt războiului, în caz contrar periclitându-și scaunul.

Costuri de război

Într-o măsură mai mică, Putin este dependent de sprijinul populației. Oamenii sunt cei care suportă costurile războiului sub formă de inflație, declin economic și decese pe câmpul de luptă.

Putin s-a protejat până acum de aceste costuri în trei moduri: în primul rând, el folosește un sistem selectiv de recrutare, care îl ferește de costurile victimelor de pe câmpul de luptă. În al doilea rând, controlează aparatul media de stat și a cenzurat alte organizații media, limitând informațiile disponibile publicului larg.

În al treilea rând, deoarece nu există alegeri libere și corecte, nu există altă cale decât mobilizarea în masă și revoluția pentru ca poporul rus să-l răstoarne pe Putin.

Poporul ucrainean plătește costuri din ce în ce mai mari

Pentru Ucraina, calculele sunt mult mai simple. Ucraina este o țară democratică, care urmărește integrarea europeană.
Fără un sprijin major occidental, rezistența în fața armatei rusă se va destrama și Ucraina va pierde războiul. Determinarea acerbă a poporului ucrainean, cel puțin până în acest moment, sugerează că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Pe măsură ce tacticile rusești devin mai agresive, poporul ucrainean plătește costuri din ce în ce mai mari. Dorința ucraineanului de rând de a suferi și de a lupta cu orice preț, ar trebui să ne dea motive de îngrijorare. În acest scop, guvernele occidentale au intensificat ajutorul umanitar și defensiv acordat Ucrainei, pentru a se asigura că sprijinul ucrainean pentru război va dura.

Se pare că acest război nu se va încheia rapid, deoarece va fi nevoie de o perioadă considerabilă de timp pentru ca una din părți să o facă pe cealaltă să renunțe. Fie că va fi vorba de dorința armatei ruse de a bombarda civili, care va reuși să erodeze rezistența ucraineană, fie că va fi vorba de pierderile de pe câmpul de luptă și problemele economice interne care vor reuși să înfrângă voința Rusiei de a lupta. Niciun scenariu nu ar trebui exclus în următoarele săptămâni și luni.