Rusia vrea tinerii români! Ce planuri are Moscova cu elevii şi studenţii din România?
Rusia vrea să pună mâna pe studenţii români! Mai exact, este vorba despre o campanie a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
Aceasta încearcă să îi convingă pe liceenii şi studenţii din România să meargă la studii în Federaţia Rusă, la Moscova sau Sankt Petersburg.
Ministerul Afacerilor Externe a avut imediat o reacţie în acest caz. Promovarea burselor de studii în Rusia reprezintă „o decizie unilaterală a guvernului rus”, potrivit MAE.
România şi Rusia nu au în acest moment o cooperare efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului. Aceasta este suspendată, a explicat MAE pentru edupedu.ro.
În plus, Ministerul le recomandă românilor să evite călătoriile neesenţiale în Rusia, având în vedere situaţia de securitate. Mai mult, ofertele de studii în Rusia ar trebui evaluate cu „maximă atenţie”.
„Prin urmare, date fiind atât situația de securitate, cât și poziția României de condamnare a Federației Ruse ca stat agresor în raport cu Ucraina, precum și demersurile de izolare pe plan internațional a acestei țări, MAE recomandă ferm evaluarea ofertelor de studiu sus-menționate cu maximă atenție și mai ales cu luarea în considerare a tuturor aspectelor menționate anterior”, afirmă reprezentanţii MAE.
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei pentru tinerii din România
„Dragi prieteni, dacă doriți să studiați limba rusă și în același timp să vizitați Rusia, atunci nu ratați această oportunitate.
Programul de Burse în Rusia vă oferă posibilitatea să vă înscrieți la cursuri de limba rusă (chiar de la nivelul 0), și în același timp să vizitați țara noastră.
Pentru a beneficia de programul de burse trebuie să vă înregistrați pe platforma education-in-russia.com până pe 15 decembrie 2023 și să vă alegeți un program fie de scurtă durată (școli de vară), fie program de lungă durată (Licență, Master, Doctorat)
Informații suplimentare despre actele necesare, pașii de admitere precum și lista Universităților o găsiți aici: http://programburseinrusia.tilda.ws/page2”, este mesajul postat de Ambasada Rusiei miercuri, 15 noiembrie pe pagina sa de Facebook.
O postare pe acest subiect era făcută şi în urmă cu trei săptămâni.
Zonele de influenţă, construite şi prin intermediul învăţământului
Specialiştii explică faptul că marile puteri ale lumii îşi construiesc foarte uşor zone de influenţă prin învăţământ. „Cu cât mai mulți oameni vorbesc limba ta și îți cunosc cultura, cu atât ți-ai extins sfera de influență, într-o zonă elevată”, afirmă prof. univ. Ion Ovidiu Pânișoară, decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
„Toate țările mari încearcă să-și construiască zone de influență. Și cel mai ușor e să faci asta prin învățământ, da? Le luăm niște studenți, le arătăm cât de frumoasă este țara, să învățăm limba…
Cu cât mai mulți oameni vorbesc limba ta și îți cunosc cultura, cu atât ți-ai extins sfera de influență, într-o zonă elevată.
Dar acum avem un război! Cred că nu este potrivit ca aceste legături educaționale să fie dezvoltate acum. Mai vorbim peste câțiva ani. Putem să ne întrebăm de ce o face acum”, a precizat acesta pentru Ştirile ProTV.
Din fericire, studenţii din România nu par prea interesaţi de propaganda rusească.
„Sigur, sută la sută nu acum.” (…) În Rusia eu unul nu aș pleca, sincer, pentru că… ok, e o cultură relativ aproape de a noastră, dar sunt multe reguli, iar oamenii sunt mai agresivi”, spune un tânăr.