Rusia a decis suspendarea participării delegaţiei Adunării Federale a Rusiei la lucrările Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE). Decizia luată de către Duma de Stat vine imediat după o decizie luată de către România. Despre ce este vorba, de fapt?
România a interzis participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la OSCE
România a interzis participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), desfășurată la București în perioada 29 iunie – 3 iulie. Această măsură a fost luată pe fondul tensiunilor geopolitice continue și al implicării Rusiei în conflictul din Ucraina.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că decizia a fost determinată de dorința de a menține securitatea și cooperarea în Europa.
„Misiunea noastră este securitatea şi cooperarea. Cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această Adunare”, a punctat Ciucă.
Reacțiile autorităților ruse nu au întârziat să apară
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, a criticat vehement decizia. Acesta spune că refuzul vizelor pentru delegația rusă demonstrează „frica de adevăr”.
De asemenea, Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației, a solicitat pregătirea unui proiect de decizie privind suspendarea participării delegației ruse la lucrările Adunării Parlamentare a OSCE. Acesta va include și suspendarea plăților efectuate de Rusia către OSCE.
În cadrul unei sesiuni plenare, Duma de Stat a adoptat un document care critică puternic conducerea OSCE pentru presupusele abordări discriminatorii și pentru ceea ce parlamentarii ruși numesc „rusofobie totală”.
Documentul afirmă că apelurile repetate către conducerea OSCE pentru un dialog interparlamentar echitabil au rămas fără răspuns. De asemenea, acesta mai arată că OSCE a degradat ca mecanism de cooperare interparlamentară.
Acuzații de discriminare și duble standarde
Parlamentarii ruși acuză OSCE de ignorarea problemelor legate de încălcarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina și statele baltice, de lipsa libertății de comunicare și educație în limba maternă și de hărțuirea jurnaliștilor care critică pozițiile Bruxelles-ului și Washingtonului.
Ei acuză, de asemenea, organizația de glorificarea naziștilor și a complicilor acestora, fără a acorda atenție corespunzătoare acestor aspecte grave.
Rusia își declară disponibilitatea de a reveni la lucrările Adunării Parlamentare a OSCE. Există, totuși, și o condiție. Aceea este ca ceea ce ei consideră a fi „abordări rusofobe și discriminatorii” să fie reconsiderate.
Parlamentarii ruși speră că forțele mai moderate din cadrul Adunării vor manifesta voința necesară pentru a depăși criza politică și ideologică actuală. Acestea vor contribui, astfel, la stabilitatea și pacea pe continentul european.