Începe Marele Război Nuclear? Vladimir Putin a dat ordinul. Satan-2 e gata de lansare

vladimir putin

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia își modernizează arsenalul! În curând, va testa cea mai mare rachetă balistică intercontinentală din întreaga lume, având traiectoria de zbor deasupra Polului Sud. Racheta uriaşă poate transporta mai multe focoase nucleare independente.

Rusia va testa cea mai mare rachetă nucleară din lume – racheta balistică intercontinentală Satan-2

Rusia se pregătește să efectueze teste pentru cea mai mare rachetă nucleară din întreaga lume, având traiectoria de zbor deasupra Polului Sud.

Kremlinul planifică să ducă în decembrie 2023 primul regiment echipat cu racheta balistică intercontinentală Satan-2, cunoscută sub denumirea de „Sarmat” în Rusia. Satan-2 este un sistem de rachete cu o viteză de 15.880 km/h și înălțimea unui bloc cu 14 etaje.

Testele de zbor sunt în desfășurare de la baza Spațială Plesetsk către terenul de antrenament Kura din Peninsula Kamchatka. Până acum, Rusia a confirmat un singur test reușit pentru Satan-2 (aprilie 2022). În octombrie 2023, Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, a inspectat instalația unde se produce această rachetă.

Potrivit agenției rusești de știri TASS, surse apropiate de Ministerul Apărării din Rusia au explicat că „chiar și cu o serie de teste de dezvoltare a zborului tăiate și presupunând că toate lansările sunt reușite, ar fi necesare mai multe teste, inclusiv prin Polul Sud”.

Atenție! Informația privind Polul Sud a fost ulterior eliminată de pe site-ul web al TASS.

„Primul regiment Sarmat, format dintr-un post de comandă și mai multe lansatoare de silozuri, va intra în serviciul de luptă ca parte a formațiunii de rachete Uzhur a Forțelor de rachete strategice în luna decembrie a acestui an. Regimentul care urmează să adopte arma nucleară este în prezent în serviciu de luptă experimental în ceea ce privește formația pe care urmează să o adopte.

Conform practicii existente în cadrul Forțelor de Rachete Strategice, un post de comandă al unui regiment de rachete și două silozuri sunt mai întâi puse la datorie de luptă, apoi numărul de instalații este mărit la întregul efectiv”, ar fi explicat acele surse apropiate de Ministerul Apărării din Rusia.

Despre racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat

Racheta balistică intercontinentală Sarmat este un sistem de rachetă dezvoltat de către Rusia, denumit oficial RS-28 Sarmat. E o rachetă balistică intercontinentală grea, având o capacitate mare de încărcare și o rază de acțiune extinsă. Iată câteva caracteristici cheie:

Capacitatea de încărcare. Sarmat are o capacitate de încărcare semnificativă, fiind proiectată să transporte mai multe focoase nucleare independente, capabile să atace diferite ținte în mod individual. Această capacitate face racheta mai dificilă de interceptat.

Rază de acțiune. Sarmat are o rază de acțiune intercontinentală, ceea ce înseamnă că poate lovi ținte aflate la distanțe foarte mari. Aceasta îi conferă capacitatea de a fi lansată din Rusia și de a lovi ținte situate în orice loc de pe glob.

Viteză și manevrabilitate. Racheta are o viteză mare și este capabilă să efectueze manevre pentru a evita sistemele de apărare antirachetă ale inamicului. Aceasta îi conferă o capacitate de supraviețuire mai mare în fața tentativelor de interceptare.

Modernizare și tehnologie avansată. Sarmat este proiectată să fie o rachetă de ultimă generație, incorporând tehnologii avansate pentru a face față provocărilor din mediul de securitate modern.

Scop militar. Scopul principal al rachetei Sarmat este de a asigura capacități de descurajare nucleară pentru Rusia. Ea reprezintă un element important al forței nucleare strategice a țării.