Moscova a avertizat recent că aceste atacuri ar putea duce la o ciocnire militară directă. Potrivit Ministerului de Externe rus, infrastructura critică și instituțiile statului rus sunt lovite de hackerii din SUA și Ucraina.
„Să fiți convinși că Rusia nu va lăsa fără răspuns acțiunile agresive”, a avertizat ministerul rus de Externe „Toți pașii noștri vor fi măsurați și direcționați, în conformitate cu legislația noastră și cu legea internațională”, a continuat MAE rus, potrivit 19fortyfive.
Cu toate acestea, ministerul rus de Externe a ignorat faptul că, înainte de invazia rusă a Ucrainei, hackerii ruși care lucrau pentru GRU au atacat comunicațiile critice, prin satelit, din interiorul Ucrainei. Josep Borrell Fontelles,
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, afirma la acea vreme că „atacuri cibernetice care vizează Ucraina, inclusiv infrastructura critică, s-ar putea răspândi și în alte țări și ar putea pune în pericol securitatea cetățenilor Europei”.
În 2016, două firme americane de securitate cibernetică au stabilit că computerele Convenției Democrate au fost piratate de o firmă de hackeri ruși, numită Fancy Bear, care avea legături cu serviciile ruse de informații, amintește sursa citată.
Rusia culege ce a semănat
Rusia este deranjată de faptul că site-ul ministerului rus al Locuințelor a fost spart, iar o căutare pe internet a site-ului a redirecționat utilizatorii către semnul „Glorie Ucrainei”, în limba ucraineană.
„Militarizarea, de către Occident, a spațiului informațional și încercările de a-l transforma într-o arenă de confruntare interstatală au crescut foarte mult amenințarea unei ciocniri militare directe, cu consecințe imprevizibile”, a precizat Ministerul de Externe.
SUA pune accentul pe o abordare mai ofensivă
Statele Unite nu au făcut multă vâlvă în ceea ce privește atacurile cibernetice comise de Rusia, dar, după izbucnirea războiului din Ucraina, accentul s-a mutat pe o abordare mai ofensivă.
Într-un anunț surprinzător, generalul Paul Nakasone, șeful Agenției Naționale de Securitate (NSA), șeful filialei digitale a Pentagonului, a declarat recent: „Am efectuat o serie de operațiuni pe întregul spectru: operațiuni ofensive, defensive și informaționale”, a spus Nakasone.
Atacurile cibernetice împotriva Ucrainei au început înaintea războiului
Seria recentă de atacuri cibernetice nu a fost declanșată de americani, ci de ruși. Șeful Microsoft pentru securitatea și încrederea clienților, Tom Burt, a afirmat că Rusia atacă de ani buni infrastructura ucraineană, încercând să-și testeze tacticile cibernetice.
„Invazia Ucrainei a început pe 24 februarie. Dar, din punctul nostru de vedere, totul a început cu adevărat pe 23 februarie, cu aproximativ 10 ore înainte ca rachetele să fie lansate și tancurile să treacă peste graniță”, a spus Burt. Hackerii ruși au încercat să perturbe internetul, instituțiile media, sistemul național de căi ferate, precum și instalațiile energetice și nucleare ale Ucrainei.
Acum însă, președintele Vladimir Putin a cerut ca Rusia să-și sporească apărarea cibernetică.
„Putem spune că agresiunea cibernetică împotriva noastră, precum și sancțiunile împotriva Rusiei au eșuat”, a declarat Putin, în ciuda dovezilor conform cărora atacurile cibernetice împotriva țării ar fi fost o reușită.