Statele Unite și Uniunea Europeană cer eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi

Imediat după sentința dată de tribunal, Statele Unite, Marea Britanie și Germania au cerut Moscovei eliberarea imediată a lui Navalnîi. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul se va coordona strâns cu aliații săi pentru a trage la răspundere Rusia în această privință, transmite Reuters.

„În timp ce lucrăm cu Rusia pentru apărarea intereselor Statelor Unite, ne vom coordona îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru ca Rusia să răspundă pentru nerespectarea drepturilor cetăţenilor săi”, a afirmat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, potrivit unui comunicat.

„La fel ca orice cetăţean rus, Navalnîi trebuie să beneficieze de drepturile garantate de Constituţia rusă”, a precizat sursa citată.

„Reiterăm apelul către guvernul rus de a-i elibera imediat şi necondiţionat pe Aleksei Navalnîi precum şi sute de alţi cetăţeni ruşi arestaţi pe nedrept în ultimele săptămâni pentru simpla exercitare a drepturilor lor, în special dreptul la libertatea de expresie şi la reuniune paşnică”, a adăugat responsabilul american.

Germania și Franța consideră inacceptabilă condamnarea

De asemenea, ministrul de externe german Heiko Maas a cerut marţi eliberarea imediată a opozantului Aleksei Navalnîi, calificând pedeapsa cu închisoarea în cazul opozantului Kremlinului drept o ”lovitură dură” dată statului de drept în Rusia, relatează AFP, conform Agerpres.

„Verdictul de astăzi împotriva lui Aleksei Navalnîi este o lovitură dură la adresa libertăţilor fundamentale şi a statului de drept în Rusia”, a scris Maas într-un mesaj postat pe Twitter. „Navalnîi trebuie eliberat imediat”, a insistat el.

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a calificat marţi drept ”inacceptabilă” condamnarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut ”eliberarea imediată” a acestuia, relatează AFP.

„Condamnarea lui Aleksei Navalnîi este inacceptabilă. Un dezacord politic nu este niciodată o crimă. Solicităm eliberarea sa imediată. Respectarea drepturilor omului precum şi cea a libertăţii democratice nu sunt negociabile”, a reacţionat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.

Nu în ultimul rând, șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut la rândul său Rusiei eliberarea imediată a lui Navalnîi, spunând că verdictul instanței ruse încalcă angajamentele Rusiei privind statul de drept.

„Condamnarea lui Aleksei Navalnîi contravine angajamentelor internaționale ale Rusiei privind statul de drept și libertățile fundamentale. Merge împotriva verdictului CEDO, care a decis acest caz”, a declarat înaltul reprezentant al UE într-un tweet, cu referire la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Solicit eliberarea sa imediată”, a concluzionat tweet-ul.

Răspunsul categoric al Rusiei: Nu vă amestecați!

Pe de altă parte, ministerul rus de Externe a respins marți apelurile occidentului pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi și a spus Occidentului să nu se amestece în treburile sale suverane, a informat agenția de știri RIA.

„Nu vă amestecați în treburile interne ale unui stat suveran. Și recomandăm ca fiecare să se ocupe de propriile probleme”, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zakharova, conform Reuters.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al Kremlinului, la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, dar a spus că termenul său de închisoare va fi scurtat pentru timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu, notează Reuters.

Navalnîi, unul dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok cu caracter militar.