Pe fondul schimbărilor climatice tot mai agresive, Uniunea Europeană a impus o serie de măsuri cu scopul de a le atenua. Cu toate acestea, criza gazelor din Europa a demonstrat riscurile de a renunța prea rapid la sursele tradiționale de energie, a atras atenția Igor Secin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft.
Rusia trage un semnal de alarmă! Criza gazelor din Europa a demonstrat riscurile de a renunța prea rapid la sursele tradiționale de energie
În cadrul unei conferințe de energie de la Verona, Igor Secin, apropiat al lui Vladimir Putin, spune că investițiile globale în petrol și gaze din acest an vor fi la jumătate față de nivelul din 2014, lăsând să se vadă gradul de opoziție al puternicului sector energetic rus la tranzitul rapid la energia regenerabilă. Acest subiect va fi discutat și la summitul ONU care va începe duminică în Scoția, scrie Reuters.
Șeful gigantului petrolier rus Rosneft mai spune că energiile regenerabile nu ar putea înlocui pe de deplin sursele tradiționale de energie nici pe termen lung. Acesta a adăugat că obiectivele privind neutralizarea carbonului ar putea fi atinse fără a abandona complet petrolul, gazele și cărbunele.
Rusia, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon
Cu toate că Rusia este al patrulea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, țara condusă de Vladimir Putin a decis să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2060, asta deși Marea Britanie, în calitate de gazdă a summitului COP26 asupra climei, a cerut ca neutralitatea să ia final cu 10 ani mai devreme.
Mai mult decât atât, Rusia se confruntă cu o provocare uriașă în ceea ce privește reducerea dependenței economiei sale de hideocarburi.Decizia preşedintelui Vladimir Putin de a nu participa în persoană la discuţii a fost privită ca o lovitură adusă speranţei unui acord revoluţionar privind acţiunile de reducere a schimbărilor climatice.
Fragilitatea echilibrelor
În declarația sa de la Verona, Igor Secin spunea că această criză din Europa a accentuat importanța stocurilor. Prețurile la gaze naturale au explodat pe fondul stocurilor scăzute și al cererii mai mari de energie în anumite părți ale lumii
”Actuala criză a gazelor confirmă un mesaj… despre fragilitatea echilibrelor pieţei energetice şi riscurile legate de accelerarea tranziţiei energetice şi descurajarea energiei tradiţionale”, a declarat el pentru Forumul Economic Eurasiatic de la Verona.
Secin a mai spus că creşterea preţului gazelor ar putea duce la supraîncălzirea pieţelor ţiţeiului. Citând analişti de la Citi şi Goldman Sachs, el a spus că ar putea declanşa o cerere suplimentară de petrol de până la 1 milion de barili pe zi.