Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, în cadrul Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că este important ca măsurile restrictive impuse Rusiei până acum să fie implementate eficient.
Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni la Consiliul Afaceri Externe (CAE), desfășurat la Bruxelles. În cadrul reuniunii, acesta a subliniat necesitatea menținerii izolării globale față de Rusia și și-a exprimat sprijinul pentru implementarea promptă a celui de-al 11-lea set de sancțiuni împotriva națiunii agresive.
Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, importanța asigurării aplicării corespunzătoare a măsurilor restrictive existente și a prevenirii oricăror încercări ale altor țări de a le ocoli.
Dialogurile periodice din CAE vor consolida cooperarea cu Balcanii de Vest
În cadrul discuțiilor cu omologii săi din Balcanii de Vest, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat participarea acestora, care a urmat precedentul creat cu ocazia reuniunii CAE din mai 2022, când partenerii din Balcani au fost invitați pentru prima dată să se implice în dialogul cu miniștrii europeni. El și-a exprimat încrederea că dialogurile periodice din cadrul CAE vor consolida cooperarea cu această regiune.
Ministrul Afacerilor Externe (MAE) și-a reiterat susținerea față de aspirațiile europene ale țărilor din zonă, subliniind statutul UE de cel mai apropiat aliat al acestora. El a recunoscut asistența economică oferită prin Planul european de investiții și a asigurat sprijinul neclintit al României pentru parcursul lor european. El le-a încurajat să accelereze reformele interne pentru a susține un progres pozitiv și durabil.
Circumstanțele dificile generate de războiul din Ucraina
În același timp, ministrul român de Externe a recunoscut circumstanțele dificile generate de repercusiunile agresiunii rusești împotriva Ucrainei și impactul acesteia asupra regiunii. El a salutat progresele înregistrate de majoritatea partenerilor în ceea ce privește aderarea la deciziile UE în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comună (PESC), în special cele care vizează Rusia, subliniind totodată necesitatea de a preveni eludarea sancțiunilor.
În acest context, a îndemnat la eforturi susținute pentru alinierea la PESC, subliniind că aceasta nu ar trebui privită ca un simplu exercițiu tehnic, ci ca o demonstrație de sprijin pentru valorile europene comune. În plus, a subliniat importanța consolidării comunicării strategice pro-europene și a combaterii interferențelor străine în actualul peisaj geopolitic solicitant. El a subliniat necesitatea unei colaborări sporite pentru a stabili un spațiu UE-Balcanii de Vest rezistent.