De la finele celui de-al Doilea Război Mondial, Insulele Kurile au rămas sub administrația rusă, în ciuda pretențiilor japoneze pentru cele patru cele mai sudice dintre insule.
Rusia se implică într-un alt război
Cunoscute drept „Kurili de Sud” de către ruși și „Teritoriile de Nord” de japonezi, aceste insule au fost capturate de Armata Roșie în 1945, fiind anexate la Uniunea Sovietică. Ele au contribuit la eșecul unui tratat oficial de pace care să marcheze sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ultimele discuții dintre Rusia și Japonia privind statutul insulelor au avut loc în 2018. Fără vreun rezultat. Insulele Kurile sunt păzite de Divizia a 18-a de artilerie şi mitraliere din armata rusă.
Care, se pare, este înarmată cu sistemul de rachete sol-aer S-400 Triumf, avioane de luptă Su-27, un submarin îmbunătățit din clasa Kilo, rachete și elicoptere de atac Ka-52.
Mai nou, Rusia intenționează să desfășoare tancurile principale de luptă (MBT) T-72B3 pe teritoriile disputate. Tancurile ar putea fi folosite pentru a distruge orice forță de asalt inamic sau chiar mici nave de război inamice.
Aceste tancuri au fost îmbunătățite cu vizor de telemetru optic și au capacitatea de a trage rachete ghidate.
Deși e greu de imaginat ca armata japoneză va recurge la o invazie reală a insulelor, desfășurarea tancurilor sugerează că nici Moscova nu are de gând să le predea.
Populate inițial de populația indigenă ainu, insulele au intrat sub administrația japoneză în sec. al XVII-lea, sub shogunatul Tokugawa.
Japonezii s-au întâlnit cu exploratori ruși din Peninsula Kamchatka în secolul următor, iar în 1855 guvernul nipon și Rusia Imperială au semnat un tratat.
Prin care recunoșteau că cele mai sudice insule – Kunashir, Iturup, Shikotan și Habomai, erau japoneze. În timp ce Insula Urup era a rușilor.
Un tratat ulterior din 1876 a dat Japoniei toate Insulele Kurile, în timp ce Rusia a obținut toată Insula Sahalin, la vest. În al Doilea Război Mondial, insulele au fost atacate de bombardierele americane B-25 și B-24.
În timpul Conferinței de la Yalta, președintele Franklin Roosevelt a fost de acord cu cerințele lui Stalin, ca Insulele Kurile să treacă la Uniunea Sovietică.
După război, 17.000 de rezidenți civili japonezi au fost deportați, în timp ce toți soldații japonezi capturați au fost trimiși în Siberia. Mulți nu s-au întors acasă decât în anii 50.
În prezent, 19.000 de cetățeni ruși locuiesc pe aceste insule. Având în vedere sosirea iminentă a tancurilor ruse, nici nu vor pleca prea curând, conform NI.