Probabilitatea unor acţiuni militare în Ucraina este încă mare, iar retorica agresivă a Kievului vorbește despre scenariul de forţă pe care îl are în vedere în Donbas, a declarat, joi, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, citat de Rador.
„Probabilitatea unor acţiuni armate în Ucraina se menţine ridicată, fapt ce constituie este o preocupare și o îngrijorare deosebită pentru noi” – a subliniat reprezentantul Kremlinului.
„În general, vedem o retorică destul de agresivă, s-ar putea spune, din partea a autorităţilor ucrainene. Observăm o creştere a intensităţii acţiunilor provocatoare pe liniile de contact” – a declarat Peskov.
Kievul face în aşa fel ca orice negocieri să devină imposibile
Potrivit afirmaţiilor sale, Ucraina, vorbind despre necesitatea unor negocieri directe cu Rusia privind situația din Donbas, „încearcă în mod insistent să prezinte Federația Rusă ca parte a conflictului”. În același timp, a subliniat secretarul de presă al președintelui rus, Kievul face în aşa fel ca orice negocieri să devină imposibile. În special, Ucraina nu respectă acordurile de la Minsk și adoptă legi care contravin acestora.
„Toate acestea, desigur, sugerează că conducerea ucraineană nu exclude de facto un scenariu de reglementare prin forță, nu exclude declanșarea unor acţiuni armate împotriva republicilor autoproclamate. Situația rămâne tensionată” – a constatat Peskov.
Avertisment venit chiar din Rusia
Secretarul de presă al Kremlinului a mai amintit că, în discursul său din Parlament, susţinut la 1 decembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că țara deţine o armată puternică și este gata să o folosească.
„Ce se poate spune despre această afirmaţie a liderului ucrainean cum că Ucraina are o armată capabilă și puternică şi că nu ar trebui să se teamă să spună adevărul, că vrea să întoarcă Donbasul. Citat, la propriu” – a declarat Peskov, comentând declarațiile lui Zelenski.
„Pe fondul acestei retorici agresive /…/ nu putem decât să simțim îngrijorare pentru Donbas” – a adăugat Peskov.
Europa a aprobat un sprijin de consolidare pentru apărarea Ucrainei
Trebuie spus că recent a fost aprobat un sprijin pentru consolidarea apărării Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, potrivit unei decizii luate de UE. Totuși, hotărârea respectivă un vizează niciun fel de furnizare de armament. Consiliului UE a precizat în cadrul unui comunicat că ajutorul respectiv a venit în urma solicitărilor din partea țărilor beneficiare și a fost aprobat în cadrul Instrumentului european pentru pace. Sprijinul pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova „nu prevede furnizarea de echipamente concepute pentru a asigura o forţă letală”.
Amintim că Ucraina se află în tensiune de când Rusia a desfăşurat importante mijloace militare şi trupe de luptă la granița sa.