Rusia va lansa un atac total împotriva Ucrainei? Are peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor țării

Într-un interviu acordat Military Times, generalul de brigadă Kirilo Budanov a declarat că un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie şi atacuri cu vehicule blindate, urmate de atacuri aeriene în est, asalturi cu vehicule amfibii în Odesa şi Mariupol şi o incursiune mai mică prin Belarus, Ucraina.

Potrivit acestuia, exerciţiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit că pot desfăşura peste 3.500 de trupe aeropurtate şi de operaţiuni speciale deodată. Kirilo Budanov a spus și că atacul pe care îl pregăteşte Rusia ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Țara este înconjurată de grupuri tactice de batalion ruseşti sau BTG-uri

Evaluarea armatei ucrainene asupra modului în care s-ar desfăşura un potenţial atac al Rusiei arată că ţara este înconjurată de grupuri tactice de batalion ruseşti sau BTG-uri.

Noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Washington Post că nu este clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace. Totuși, Rusia îşi construieşte capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov, crescând nivelul trupelor şi sistemele de arme în Crimeea ocupată şi sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar şi alte arme în alte locuri în apropierea graniţei.

De asemenea, Budanov a respins sugestiile că condiţiile meteorologice dificile din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruşi să atace.

„Nu este nicio problemă pentru noi şi ruşi”, a spus Budanov despre luptele pe vremea rece. Orice astfel de atac, însă, ar urma mai întâi unei serii de operaţiuni psihologice aflate în desfăşurare, menite să destabilizeze Ucraina şi să-i submineze capacitatea de a lupta, a mai spus Budanov.

Operaţiunile psihologice ruseşti sunt folosite pentru a arăta că „autorităţile noastre au trădat oamenii”, a completat Budanov, punctând că lupta în desfălurare la frontiera dintre Polonia şi Belarus, care încearcă să trimită refugiaţi în Europa prin graniţa Poloniei, face parte din acest efort.

„Ei vor să facă situaţia din interiorul ţării din ce în ce mai periculoasă şi mai grea şi să creeze o situaţie în care trebuie să schimbăm guvernul. Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare îşi vor face treaba”, a mai spus Budanov.

Reacția Kremlinului

În urma acestor acuzații, Kremlinul a dezminţit informațiile respective şi s-a declarat îngrijorat de faptul că Ucraina este aprovizionată de ţări ale NATO cu mari cantităţi de arme şi îşi întăreşte propriile forţe armate, potrivit reuters.com

Şeful Serviciului de Informaţii al armatei ucrainene (GUR), Kyrylo Budanov, a declarat pentru publicaţia Military Times la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia are peste 92.000 de militari comasaţi la frontiera cu Ucraina şi că Moscova pregăteşte un atac pentru sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

Budanov a spus că un asemenea atac ar putea implica lovituri aeriene, de artilerie şi cu blindate, urmate de lovituri aeriene în estul Ucrainei, cu nave de asalt amfibiu în Odesa şi Mariupol, precum şi cu incursiuni mai mici prin ţara vecină Belarus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat din nou luni Occidentul că desfăşoară o campanie informaţională pentru a prezenta Moscova drept o ameninţare pentru procesul de reglementare din Ucraina. „Vedem că are loc o campanie informaţională ţintită. În acest scop, drept canale sunt folosite şi agenţia informaţională Bloomberg, şi unele ziare americane. Aceasta înseamnă o alimentare a tensiunilor, o încercare de a prezenta Rusia drept parte care ameninţă procesul de reglementare” din Ucraina, a declarat Peskov.