Kievul susține că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc Moskva din Marea Neagră, dar Rusia pretinde că un incendiu la bord a cauzat scufundarea navei. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă. Din acest motiv au apărut și mesajele de amenințare ale Rusiei.

Televiziunea de stat rusă a afirmat că, după scufundarea navei, Al Treilea Război Mondial a început deja, scrie Metro.

Oficialii ruși au negat afirmațiile Ucrainei, conform căreia crucișătorul a fost lovit cu rachete de croazieră, operațiune care ar echivala cu dintre cele mai mari succese militare ale Kievului de la începutul invaziei.

Agențiile de știri din Rusia au informat că nava de război era înarmată cu 16 rachete de croazieră anti-navă „Vulkan”, cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km. Nava are de obicei un echipaj format din aproximativ 500 de persoane.

„Conflictul a escaladat! A început Al Treilea Război Mondial”

În ciuda insistențelor Rusiei că nava s-ar fi scufundat din cauza unui incendiu declanșat la bord, în timpul nopții de joi spre vineri Kievul a fost lovit de rachetele Rusiei, semn că Vladimir Putin vrea să se răzbune pentru scufundarea crucișătorului.

Iar televiziunile din Rusia au declanșat atacuri în rafală, comentând în fel și chip incidentul. Postul de televiziune Rusia 1, care a susținut războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a recunoscut, cu jumătate de gură, că Moscova a fost scufundată de ucraineni, cerând forțelor ruse un răspuns pe măsură.

Olga Skabeieva, unul dintre cei mai importanți propagandiști ai regimului Putin, a afirmat că sprijinul occidental acordat Ucrainei echivalează cu un conflict direct cu Rusia.

„Acum conflictul a escaldat, în ceea ce poate fi considerat Al Treilea Război Mondial. Este o certitudine”, a afirmat Skabeieva. „Acum luptăm împotriva infrastructurii NATO, dacă nu chiar a NATO”, a adăugat ea.

Armele livrate Ucrainei vor fi considerate ținte legitime

Un alt invitat al emisiunii a asemănat scufundarea crucișătorului cu un atac asupra Rusiei, în ciuda insistențelor Kremlinului că nava s-ar fi scufundat din alte motive. Rusia a declarat anterior că armele livrate Ucrainei de Occident vor fi considerate ținte legitime.

De asemenea, Kremlinul a reacționat dur la informația conform căreia Suedia și Finlanda urmează să ceară aderarea la NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei. ”Cele două ţări trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri asupra relaţiilor bilaterale şi arhitecturii securităţii europene în întregul său”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Finlanda, care are o frontieră de 1.300 de km cu Rusia, urmează să decidă ”în câteva săptămâni” dacă va candida la aderarea la NATO, a anunţat premierul Sanna Marin. Suedia nu exclude, la rândul său, să adere la blocul militar, însă pare mai reţinută decât vecina sa.

Moscova va schimba modul în care forțele sale navale operează în Marea Neagră

Lansat sub numele „Slava” în 1979, crucișătorul a funcționat în timpul Războiului Rece și în timpul conflictelor din Georgia și Siria și a ajutat la efectuarea cercetărilor științifice, alături de Statele Unite, pe timp de pace. În timpul Războiului Rece, „Moscova” era înarmată cu arme nucleare.

Oficialii britanici cred că pierderea crucișătorului va forța probabil Moscova să schimbe modul în care forțele sale navale operează în Marea Neagră. Ministerul Apărării din Regatul Unit a precizat că nava, care a revenit la serviciul operațional anul trecut după ce a trecut prin reparații majore, „a îndeplinit un rol-cheie atât ca navă de comandă, cât și ca nod de apărare aeriană”.