Rusia trimite o undă de șoc în lume! Anunțul teribil venit chiar acum. Nimeni nu se aștepta

Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia trimite o undă de șoc în lume! O nouă analiză recentă a scos la iveală că o grupare rusă de hackeri a vizat mai multe laboratoare nucleare din Statele Unite ale Americii (SUA), în perioada în care președintele rus Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că Rusia e dispusă să apeleze la armele nucleare pentru a-și apăra teritoriul.

Rusia trimite o undă de șoc în lume! Anunțul teribil venit chiar acum. Nimeni nu se aștepta

În urma unei analize efectuate de Reuters și cinci experți în securitate s-a scos la iveală faptul că o cunoscută echipă de hackeri ruși, numită Cold River, a vizat trei laboratoare americane de cercetare nucleară în vara anului trecut.

În perioada august-septembrie 2022, gruparea Cold River a vizat laboratoarele americane Brookhaven, Argonne și Lawrence Livermore. În această perioadă, liderul de la Kremlin arăta că țara sa este dispusă să folosească armele nucleare pentru apărarea propriului teritoriu. Analiza citată arată că gruparea de hackeri a creat pagini de autentificare false pentru fiecare instituție și a trimis e-mailuri oamenilor de știință din domeniul nuclear în încercarea de a-i determina să își dezvăluie parolele.

Până acum nu au fost dezvăluite motivele pentru care aceste laboratoare au fost vizate. Brookhaven nu a dorit să vorbească despre acest subiect, Lawrence Livermore nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Argonne a trimis întrebările către Departamentul american al Energiei, care a refuzat să comenteze.

Campania de hacking împotriva aliaților Ucrainei s-a intensificat odată cu începerea războiului, arată cercetătorii din domeniul securității cibernetice și oficialii guvernamentali occidentali.

Grupul Cold River a lovit de mai multe ori

În luna mai, Cold River a pătruns și a dezvăluit e-mailuri aparținând fostului șef al serviciului de spionaj britanic MI6. Aceasta a fost doar una dintre numeroasele operațiuni de „hacking și scurgere de informații” desfășurate anul trecut de hackeri legați de Rusia, în cadrul cărora au fost făcute publice comunicări confidențiale în Marea Britanie, Polonia și Letonia, potrivit experților în securitate cibernetică și oficialilor din domeniul securității din Europa de Est.

Într-o altă operațiune recentă de spionaj vizând criticii Moscovei, Cold River a înregistrat nume de domenii menite să imite cel puțin trei ONG-uri europene care investighează crimele de război, potrivit firmei franceze de securitate cibernetică SEKOIA.IO.

Încercările de piraterie informatică legate de ONG-uri au avut loc chiar înainte și după lansarea, la 18 octombrie, a unui raport al unei comisii independente de anchetă a ONU, care a constatat că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, pe care Rusia l-a numit „operațiune militară specială”.

Într-o postare pe blog, SEKOIA.IO a declarat că, pe baza vizării ONG-urilor, Cold River urmărea să contribuie la „colectarea de informații rusești cu privire la dovezile legate de crime de război identificate și/sau la procedurile justiției internaționale”. Reuters nu a putut confirma în mod independent motivul pentru care Cold River a vizat ONG-urile.

Comisia pentru Justiție și Responsabilitate Internațională (CIJA), o organizație non-profit fondată de un investigator veteran al crimelor de război, a declarat că a fost vizată în mod repetat de hackeri susținuți de Rusia în ultimii opt ani, fără succes. Celelalte două ONG-uri, Centrul Internațional de Conflicte Nonviolente și Centrul pentru Dialog Umanitar, nu au răspuns la solicitările de comentarii.