Rusia trimite o undă de șoc în toată lumea! Decizia luată chiar acum de Putin. Se întâmplă luni, 26 decembrie

Sursa: Kremlin.ru

Rusia trimite o undă de șoc în lume! Președintele rus Vladimir Putin a luat o decizie care a dus la creșterea prețului țițeiului. Liderul de la Kremlin va semna decretul la începutul săptămânii viitoare.

Rusia trimite o undă de șoc în lume! Decizia luată chiar acum de Putin. Se va întâmpla luni, 26 decembrie

În cursul zilei de vineri, 23 decembrie, Federația Rusă a anunțat că ar putea reduce producția de țiței ca răspuns la restricțiile occidentale, motiv pentru care prețurile petrolului au crescut cu trei procente.

Așadar, cotația țițeiului a crescut cu 2,72 dolari (3,4%), ajungând la 83,70 dolari pe baril. În acest timp, prețul țițeiului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,28 dolari (2,9%), ajungând la 79,77 dolari pe baril.

Rusia este dispusă să reducă producția de petrol dacă este necesar

Vicepremierul Alexander Novak a declarat că Rusia este dispusă să își reducă producția de țiței dacă va fi necesar, ca parte a răspunsului său la plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7 pentru exporturile de țiței ale țării.

Novak a declarat pentru postul de televiziune Rossiya 24 că producția ar putea scădea cu 500.000 până la 700.000 de barili pe zi la începutul anului 2023, deși Rusia speră să evite un astfel de scenariu prin redirecționarea exporturilor către țări „prietene”.

El a declarat că președintele Vladimir Putin va semna în curând un decret care va include „o interdicție de a furniza țiței și produse petroliere acelor țări și acelor persoane juridice care cer respectarea plafonului de preț în contracte”.

Putin însuși a declarat că se așteaptă să semneze decretul luni, 26 decembrie, sau marți, 27 decembrie.

Energy Intelligence a evaluat producția de țiței și alte lichide a Rusiei pentru luna noiembrie la 11,4 milioane de barili pe zi, doar țițeiul ridicându-se la 9,8 milioane de barili pe zi.

Având în vedere că interdicția UE privind importurile maritime de țiței rusesc și plafonarea prețurilor în cadrul G7 intră în vigoare la 5 decembrie, Novak a declarat că societățile rusești vor face tot posibilul pentru a redirecționa exporturile către țările prietene.

Dar el a adăugat că Rusia este, de asemenea, dispusă „să își asume riscul de a reduce producția mai degrabă decât să respecte politica de plafonare a prețurilor și să devină dependentă de deciziile unor țări neprietenoase”.

Novak a declarat că sancțiunile occidentale care vizează exporturile de petrol ale Rusiei sunt „inacceptabile” și vor duce la investiții insuficiente, penurie de aprovizionare și prețuri mai mari.

Rusia va resimți puțin impactul prețului plafonat

Vorbind joi la o sesiune a Consiliului de Stat, care îl consiliază pe președinte în probleme politice cheie, Putin a declarat că industria petrolieră a Rusiei va resimți puțin impactul plafonului de preț, deoarece își vinde deja țițeiul la prețuri apropiate de plafon.

Într-adevăr, pe măsură ce clienții europeni au început să se îndepărteze de petrolul rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina la începutul acestui an, producătorii ruși au început să ofere reduceri mari de preț, ceea ce a dus la o creștere bruscă a achizițiilor din partea Indiei și Chinei.

Plafonul de preț impus de G7 interzice țărilor din afara acestui grup și a UE să utilizeze serviciile de transport maritim și de asigurare occidentale pentru importurile de țiței rusesc, cu excepția cazului în care plătesc 60 USD/baril sau mai puțin. În esență, plafonul nu face decât să consolideze reducerile pe care Rusia le oferea deja.

Cu toate acestea, Putin a descris plafonul ca fiind „drumul spre distrugerea energiei globale”.

El a avertizat că, prin descurajarea investițiilor în amonte, ar putea duce la un deficit de aprovizionare globală, „iar apoi prețurile vor crește vertiginos și îi vor afecta pe cei care încearcă să introducă aceste instrumente”.

Putin a vorbit în termeni disprețuitori despre acordul recent al UE

Putin și Novak au vorbit, de asemenea, în termeni disprețuitori cu privire la recentul acord al UE privind un mecanism de plafonare a prețurilor europene la gazele naturale cu ridicata.

Măsura a fost provocată de creșterea prețurilor la gazele naturale în Europa în această vară, ca răspuns la scăderea bruscă a exporturilor de gaze prin conducte ale Rusiei către această regiune.

UE încearcă să pună capăt dependenței puternice de gazul rusesc pe care a dezvoltat-o de-a lungul mai multor decenii, în timp ce Rusia dorește să își orienteze exporturile către China și alte țări.

Novak a declarat că aceste eforturi vor continua și includ planuri de extindere a exporturilor de GNL, precum și o propunere lansată recent de a dezvolta un hub internațional de gaze în Turcia, care ar putea juca un rol în formarea prețurilor regionale.

El a mai declarat că Rusia a discutat cu alte națiuni producătoare de gaze, inclusiv Algeria, Qatar și Azerbaidjan, despre această propunere care a fost înaintată de Rusia și primită favorabil de Turcia.

Separat, Putin a semnat recent un decret care va plafona prețurile pe care Gazprom le plătește companiei germane Wintershall Dea și companiei austriece OMV pentru gazul și condensatul produse de întreprinderile comune cu Gazprom în Siberia de Vest.

Ambele companii și-au păstrat participațiile în societățile mixte, dar intenționează să se diversifice din Rusia în timp, scrie sursa anterior citată.