Rusia trimite o undă de șoc la nivel mondial: „NU este nevoie să explicăm ce s-ar putea întâmpla”

rachete razboi nuclear

SURSA FOTO: Dreamstime

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, dă de înțeles că Rusia ar putea ataca ținte din afara Ucrainei în cazul în care Kievul primește sisteme de rachete care pot ajunge până în Rusia.

Președintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot ajunge până în Rusia, după ce s-a raportat că Washingtonul se pregătește să trimită Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care să lovească în Rusia”, a declarat Biden reporterilor la Casa Albă.

Medvedev sugerează că Rusia ar putea ataca și alte țări

În acest context, un fost președinte rus a calificat această decizie drept „sensibilă”. Dmitri Medvedev, care a condus Rusia între 2008 și 2012, a avertizat că, dacă orașele țării sale vor fi „atacate”, Moscova va trebui să își pună în aplicare „amenințarea de a lovi centrele care iau aceste decizii criminale”.

„Unele dintre ele nu se află deloc la Kiev”, a adăugat el, semnalând că mesajul era destinat unor națiuni mai îndepărtate decât Ucraina. „Nu este nevoie să explicăm ce s-ar putea întâmpla în continuare”, spune el, potrivit BBC.

Oficialii ucraineni au cerut aliaților sisteme cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv sistemul de rachete cu lansare multiplă, sau MLRS, care poate lansa un baraj de rachete la sute de kilometri distanță.

SUA s-au opus furnizării de arme cu rază lungă de acțiune

Președintele american dorește să ajute la apărarea Ucrainei, dar s-a opus furnizării de arme pe care Kievul le-ar putea folosi pentru a ataca Rusia. CNN și The Washington Post au relatat vineri că administrația Biden înclina spre trimiterea MLRS și a unui alt sistem, sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, ca parte a unui viitor pachet de ajutor militar.

Administrația Biden și aliații SUA au fost din ce în ce mai dispuși să ofere Ucrainei armament cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv obuziere M777, în timp ce Kievul se luptă cu forțele rusești cu mai mult succes decât prevăzuseră oficialii serviciilor de informații.

De asemenea, Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, transmite Reuters.

Dar serviciile de informații americane au avertizat asupra riscurilor tot mai mari, în special din cauza neconcordanței ambițiilor aparente ale președintelui rus Vladimir Putin și performanțele armatei sale.