Ziua de 9 mai are o însemnătate istorică pentru Rusia. Țara condusă de Vladimir Putin aniversează astăzi de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, iar o paradă militară amplă va avea loc la ora 9, adică ora 10 în România.
În ultimele zile însă, au apărut nenumărate speculații conform cărora președintele Vladimir Putin și-ar fi dorit ca această dată să fie și cea la care va declara victoria împotriva Ucrainei, însă din cauza rezistenței pe care militarii ruși au întâmpinat-o, acest lucru nu mai este posibil.
Pe de altă parte, există și îngrijorări conform cărora astăzi, 9 mai, Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei și totodată, poate decreta o mobilizare generală sau parțială a rezerviștilor.
Mesajul transmis de Vladimir Putin
Tot astăzi, Occidentul se așteaptă ca Vladimir Putin să țină un discurs, în condițiile în care anterior, liderul de la Moscova a trimis telegrame de felicitare liderilor țărilor din CSI, inclusiv celor din republicile separatiste Donețk și Luhansk, recunoscute de Moscova la începutul războiului din Ucraina.
„Militarii noștri, la fel ca strămoșii lor, luptă împreună pentru a-și elibera pământul de mizeria nazistă. Victoria va fi a noastră, la fel ca în 1945”, se arată în mesajul lui Putin.
Menționăm faptul că un alt scenariu pentru data de 9 mai a fost prezentat de analistul politic Anton Pisaroglu. Într-o postare pe pagina de Facebook, acesta susține că luni, 9 mai, Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial ar putea fi o zi decisivă și pentru Ucraina.
Mai exact, analistul susține că Vladimir Putin ar putea da ordinul pentru un ”act final”, care îl va face remarcat în întreaga istorie.
9 mai, ziua ”perfectă” pentru o mișcare decisivă
„Mă tem de apropierea zilei de 9 mai, data la care se sărbătorește Ziua Victoriei în Rusia, un moment care i-ar crea lui Putin oportunitatea perfectă pentru lansarea unei astfel de mișcări decisive, care ar decide soarta războiului”, a scris analistul.
Totodată, el a mai subliniat și faptul că sunt șanse mari ca Vladimir Putin să își dorească să creeze un moment istoric, folosindu-se de această dată de Ucraina.
„Presiunea momentului care marchează exact reperul istoric în care măreața armată sovietică a asistat la predarea naziștilor în fața sa îl poate obliga pe Putin să își urmeze chemarea de mare lider și să creeze, la rândul său un moment istoric de o importanță similară, pentru poporul rus, nostalgic al vremurilor imperialiste”, avertiza analistul politic.
Cum va arată parada de la Moscova?
În ceea ce privește realizarea paradei care va avea loc la Moscova, Bloomberg scrie că aproape 10 mii de soldați și ofițeri vor fi prezenți acolo, alături de peste 200 de tancuri și avioane.
Parada ar urma să fie deschisă de coloane de militari care vor defila de-a lungul Pieței Roșii și de o companie de toboșari, urmați de Steagul Victoriei, Steagul de stat al Rusiei și Steagul Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Urmează apoi trei grupe ale unei companii de gardă de onoare, îmbrăcați în uniforma celor trei ramuri ale Forțelor Armate RF – Forțele Terestre, Forțele Aerospațiale și Marina.
Oficialii politici vor apărea de abia apoi. Sunt așteptate să treacă coloane din 35 de formațiuni și universități militare, alături Ministerul Apărării, cât și FSB, Ministerul Situațiilor de Urgență și Garda Rusă.
Printre coloane vor fi echipajul de paradă al Yunarmiya, coloanele Suvorov, Nakhimov și cadeți, două coloane de femei soldat, două coloane de trupe de cazaci și câte o coloană din Divizia 2 Gărzi Taman Motorized Rifle, Divizia 4 Tancuri și brigăzile Diviziei de pușcași a 27-a de gardă.